Поділитись:

В Україні заборонили здавати у ломбард дрони і тепловізори

Неділя, 05 травня 2024, 09:48
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Національний банк України заборонив банкам і небанківським фінустановам з 4 травня приймати в заставу за кредитами фізичних осіб дрони, тепловізори та інші подібні товари подвійного використання.

Про це йдеться у пресрелізі регулятора, – повідомляє Суспільне.

Відповідні зміни затверджені постановами правління НБУ № 51 та № 53 від 2 травня, які набирають чинності з 4 травня цього року.

Йдеться про товари, які можуть бути використані у військових цілях та включені до Єдиного списку товарів подвійного використання в додатку до порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабміну від 28 січня 2004 року № 86 (зі змінами).

До цього списку, зокрема, входять:

  • безпілотні літальні апарати (БПЛА),
  • прилади нічного бачення,
  • тепловізори тощо.

У НБУ додали, що заборона вводиться на виконання рішення РНБО від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет». Зокрема Радбез рекомендував Нацбанку запровадити у двотижневий строк заборону ломбардам прийому як застави товарів подвійного використання.

Нагадаємо: 24 квітня Верховна Рада прийняла за основу доопрацьований законопроєкт №9256-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою боротьби з ігровою залежністю (лудоманією) та вдосконалення державного регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів