Поділитись:

Чи можуть українські заробітчани отримувати пенсію в Україні

Вівторок, 11 квітня 2017, 20:28

Українці, які постійно проживають за кордоном, можуть отримувати пенсію за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Однак, хоча законодавчо українські заробітчани й мають повне право претендувати на такі виплати, на практиці їх отримуть далеко не всі.

Про те, як мати заслужену пенсію, проживаючи за межами України, та які юридичні нюанси варто знати, пише "Канал 24".

Українців-заробітчан пенсійного віку, як кажуть, розкидало по всьому світу. Точної цифри – скільки українців загалом працює за кордоном – немає. За неофіційними даними, за кордоном живуть та працюють від 1 до 7 мільйонів наших співвітчизників. А можливо, ще більше.

Найчастіше заробітчани для "кращого" життя обирають Польщу, Росію, Чехію, Німеччину та Італію. В основному їдуть працювати на будівництво та виконують сільськогосподарські та хатню роботи.

Досить часто українці, що досягли пенсійного віку, стикаються з питанням – як отримувати пенсійні виплати, проживаючи на території іншої країни.

Як розповів адвокат юридичної компанії "Бі ен СІ" Ігор Солонина, претендувати на такі виплати можуть українці, які досягли пенсійного віку:

- чоловіки незалежно від дати народження;
- жінки, молодші 1961 року народження – 60 років;
- жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними такого віку та які мають страховий стаж в Україні не менше 15 років.

Ці категорії людей можуть отримувати українську пенсію від Пенсійного фонду України.

Бо немає договору

Однак не все так просто. Експерт відзначає: українське законодавство побудоване так, що коли українець виїжджає на постійне проживання за кордон, йому автоматично припиняється виплата пенсії – зберігається лише за 6 місяців наперед. Далі пенсія начебто нараховується, але не виплачується. Це на практиці.

Офіційно: за законодавством України встановлено, що виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо іншого не передбачено міжнародним договором України. Про це йдеться у законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Але це рішення, пояснює адвокат, Конституційним Судом України визнано таким, що не відповідає Конституції України, тобто є неконституційним.

Водночас в Україні склалася негативна тенденція, коли органи Пенсійного фонду України відмовляють у поновленні виплати раніше призначеної пенсії громадянам України, що постійно проживають за кордоном. Причина відмов – відсутність укладених міжнародно-правових угод між Україною та країною постійного проживання українця щодо пенсійного забезпечення. Або ж з мотивів відсутності законодавства, яке б визначало механізм виплати пенсії таким громадянам.

Таким чином держава, всупереч конституційним гарантіям соціального захисту для всіх осіб, що мають право на отримання пенсії у старості, на законодавчому рівні позбавила цього права пенсіонерів у тих випадках, коли вони обрали постійним місцем проживання країну, з якою не укладено відповідного договору, розповідає Солонина.

Виходячи із правової та соціальної складової пенсій право громадянина на одержання призначеної йому пенсії не може пов'язуватися з такою умовою, як постійне проживання в Україні, зауважує адвокат. Адже держава зобов'язана гарантувати це право незалежно від того, де проживає особа, якій призначена пенсія – в Україні чи за її межами.

Чи має значення, що Україна не входить до ЄС?

Зі слів експерта, зазвичай держави ЄС мають міждержавні угоди про сумування стажу з іншими державами ЄС, зі Швейцарією та іншими країнами, що не входять до ЄС. Тобто, входження або не входження України до ЄС не впливає на розмір та механізм визначення та виплати пенсії, а залежить від безлічі інших факторів: економічних, правових, політичних тощо.

Що треба, щоб отримувати пенсію?

Для отримання пенсії за віком українцям, які постійно проживають на території іншої держави і яким до виїзду за кордон була призначена пенсія за віком, необхідно подати до пенсійного фонду України заяву про поновлення виплати пенсії, відзначає адвокат. Якщо особі до виїзду за кордон пенсія не призначалася і вона має страховий стаж в Україні не менше 15 років та досягла пенсійного віку – для призначення їй пенсії за віком необхідно повернутися в Україну, зареєструвати своє місце проживання в Україні та особисто звернутися до органу Пенсійного фонду України щодо призначення пенсії.

Якщо ж Пенсійний фонд України відмовив у поновленні чи призначенні пенсії за віком, громадянам України варто звернутися до суду. Зі слів адвоката, судова практика в цьому питанні – досить позитивна для українців.

Досвід інших

Також під час обґрунтування своєї позиції в суді громадянам України, що постійно проживають за кордоном, можна використати і практику Європейського Суду з прав людини.

Так, відповідно до рішення Європейського Суду з прав людини у справі "Пічкур проти України", яке набрало статусу остаточного 7 лютого 2014 року зазначено, що право на отримання пенсії як таке, стало залежним від місця проживання заявника.

Це призвело до ситуації, в якій заявник, пропрацювавши багато років у своїй країні та сплативши внески до системи пенсійного забезпечення, був зовсім позбавлений права на пенсію лише на тій підставі, що він більше не проживає на території України, зазначає адвокат. Дійсно, заявник, який був економічно активним в Україні з 1956 до 1996 року, мав право на отримання пенсії після закінчення трудової діяльності та, як це передбачалося національним законодавством на час події, він знову отримував би свою пенсію після повернення в Україну.

Тому Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що заявник перебував у відносно схожій ситуації із пенсіонерами, які проживали в Україні щодо самого права на отримання пенсії.

Європейський суд з прав людини зазначив, що наведених вище міркувань достатньо для висновку про те, що різниця в поводженні, на яку заявник скаржився, порушувала статтю 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відтак, як показує досвід, українські пенсіонери, які проживають за кордоном, мають високі шанси добитися свого законного права – отримувати українську пенсію, коментує адвокат.

Однак перед тим, як звернутися до органів Пенсійного фонду України чи за захистом своїх прав до суду, бажано проконсультуватися у юристів та отримати від них допомогу у складенні відповідних заяв та позовів.

Разом з тим, Верховна Рада не прийняла жодних правових механізмів виплати пенсій громадянам України, які проживають за кордоном. До цього часу між Україною та, скажімо, Італійською Республікою не укладено міжнародно-правової угоди стосовно пенсійного забезпечення українців, які постійно проживають на території Італії. Водночас міждержавна угода про соціальне забезпечення існує між Україною та Португалією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 березня 2024
15 березня 2024
06 березня 2024
01 березня 2024
22 лютого 2024
28 січня 2024
23 січня 2024
10 січня 2024
06 січня 2024
03 січня 2024