Поділитись:

Польський експерт назвав теракт у Луцьку частиною російської політики

Неділя, 09 квітня 2017, 12:16

Польський експерт сказав, що терористичний акт у Луцьку - це російська політика, яка була спрямована на те, щоб спричинити конфлікт між Україною та Польщею.

Говорячи про напад на луцьке консульство Польщі, котрий трапився вночі 29 березня, заступник директора польського Інституту транскордонної співпраці Адам Лелонк зазначає наступне: "Це був теракт і коли мова заходить про те, хто його організував, тут з точки зору української сторони все очевидно: почався інший, ще більш небезпечний етап російських провокацій". Інформує сайт "24".

"Немає жодного іншого логічного пояснення: складно уявити представника українського праворадикального руху, котрий прибіг би з гранатометом у Західну Україну і стріляв би по поляках замість того, щоб бути на фронті. Якщо хтось думає, що українські радикали зорганізували цей напад і навмисно скерували його проти Польщі, то це нонсенс", – сказав Лелонк.

На його переконання, теракт у Луцьку є частиною російської політики, спрямованою на конфлікт між Польщею та Україною. Ця політика включає в себе, серед іншого, двічі знищений пам'ятник загиблим полякам у Гуті Пеняцькій.

"Ці провокації відбуваються протягом декількох місяців. З січня, коли був пошкоджений пам'ятник, вони увійшли в нову фазу. Раніше я передбачав, що будуть нові заходи, включаючи насильство, тому що зірвати діалог Польщі з Україною не вдається", – заявив він.

Випадок у Луцьку був проявом іншої, ще більш небезпечною ескалації. Тут потрібні три елементи: атака проти поляків, згадка про Волинь та тероризм. Якби я був російським пропагандистом, то не вигадав би кращого контексту. Була ідея побудувати теракт на основі історичного тла, який для поляків викликає емоційну реакцію,
– зазначає Лелонк.

Він нагадує: російські політики і російські ЗМІ інтерпретували інцидент в Луцьку як акцію "бандерівців" з нагадуванням про "злочини УПА". "Бандерівці знищували поляків, нинішні стріляють по них. Щоб не було ніяких ілюзій", – зазначив у своєму Twitter член Держдуми Росії Алєксєй Пушков. А після того, як теракт прокоментував український президент, додав: "Порошенко засудив обстріл польського консульства в Луцьку, продовжуючи героїзацію вбивць понад 100 тисяч поляків. Чи побачать у Варшаві в цьому протиріччя?".

Між тим, говорить Лелонк, насправді Польща сприймається українцями мегапозитивно і навіть такі націоналістичні рухи, як "Свобода" чи "Правий сектор", відхиляють закиди у антипольських настроях, йдеться у публікації.

Надрукувати
мітки:
коментарів