Поділитись:

Утилізація блістерів: як у Луцьку реалізовується цей проєкт (відео)

Четвер, 18 квітня 2024, 20:09
Утилізація блістерів: як у Луцьку реалізовується цей проєкт (відео)

За міжнародного фінансування, волонтерки на Волині реалізовують екологічний проєкт зі збору блістерів – упаковок від таблеток та протермінованих ліків.

Для цього встановили спеціальні контейнери, розповіла Суспільному ініціаторка проєкту «Екохаб. Луцьк» Аліна Тендюк.

Як реалізовують проєкт зі збору блістерів 

Аліні Тендюк 17 років. Вона разом з двома подругами-одинадцятикласницями запропонували організувати збір відходів — використаних упаковок з-під пігулок та протермінованих ліків.

Гроші на реалізацію проєкту волонтерки отримали за допомогою програми UpshiftUkraine, говорить менеджерка Молодіжного центру Волині Діана Кацай.

«ПрограмаUpshift Ukraine – це інноваційна програма для молоді, підлітків, фінансована дитячим фондом ООН та ЮНІСЕФ. Реалізовується в 40 країнах світу. У Луцьку уже відбулось «три хвилі» програми. Дівчата взяли участь у першій хвилі і реалізували свій проєкт», – каже Діана Кацай.

Зі слів волонтерки команди «Екохаб. Луцьк» 16-річної Маргарити Шевчук з Боратина, гроші, які отримали в рамках проєкту, вже закінчились, однак, збір і утилізацію блістерів продовжують, шукаючи інші грантові можливості та фінансування.

Завдяки реалізації проєкту волонтеркам вдалось встановити 26 контейнерів для збору блістерів. Їх встановлювали поступово, не всі одночасно, каже волонтерка Софія Михалевич.

Де встановлюють контейнери для збору блістерів

Контейнери для збору блістерів встановлюють в навчальних закладах, аптеках і бібліотеках. В обов'язки волонтерів входить збирати блістери із переповнених контейнерів та відправляти їх на спеціальну високотемпературну утилізацію в Київ.

Один із контейнерів розташований в аптеці поблизу обласної клінічної лікарні. Як розповіла фармацевтка Вікторія Шулакович, він часто наповнюється використаними блістерами.

«В нас великий оборот, тому що велика аптека. Люди часто приходять і викидають блістери тут. Я, як фармацевти досить позитивно ставлюсь до ініціативи. Тому що блістери належать до групи токсично небезпечних відходів і вимагають спеціальної утилізації», – говорить Вікторія Шулакович.

Упродовж чотирьох місяців у спеціальні контейнери волонтери зібрали на подальшу утилізацію 30 кілограмів використаних упаковок з-під пігулок та протерміновані ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів