«Скромний олігарх» Палиця збільшив статки у 12 разів: що задекларував один з найбагатших нардепів України

Четвер, 18 липня 2024, 11:20

Депутат Верховної Ради з Волині, колишній очільник партії «За майбутнє» Ігор Палиця, який у 2023 році в парламенті з'явися лише раз, з доходів задекларував дивіденди та заробітну плату, хоч працював він у раді лише день. Навіть попри це його статки чималі, бо ж порівняно з 2022 роком збільшилися у 12 разів.

Свою декларацію політик опублікував в Єдиному державному реєстрі декларацій 19 березня.

Вже не раз він обіцяв вказати у щорічному звіті свого сина Захара та колишню дружину Оксану, на яких розписана левова частка бізнесу народного депутата. Зокрема, ТОВ «Буковель», земля й квартири у тому ж таки «Буковелі» та нерухомість у Львові та Одесі. Проте у декларації з членів родини досі фігурує лише донька Марія, яка проживає у Швейцарії та не має ані бізнесів, ані інших доходів.

До вересня 2023 року Палиця отримував заробітну плату як нардеп. Так, згідно з декларацією, йому нарахували 584 тисячі гривень. В середньому за місяць це близько 48,6 тисячі гривень. Проте, як повідомив голова Верховної Ради IX скликання Руслан Стефанчук, з вересня Ігорю Палиці зарплату не нараховують через систематичну відсутність на засіданнях. Окрім цього, він отримав рівно 5 мільйонів гривень дивідендів від ТзОВ «ЛУК ПОІНТ».

На рахунках у банках народний депутат з Волині зберігає понад 2,7 мільйона гривень: у «Приваті» – 1,79 мільйона гривень, в «АЙБОКС БАНК» – 1 гривню та в «Універсал банку» – 924 тисячі гривень. Готівкою ж Палиця тримає 440 тисяч гривень.

У декларації за 2023 рік, як і в декларації за 2022 рік та декларації за 2021 рік, народний обранець вказав, що є засновником Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та двох компаній: вже згаданим ТзОВ «ЛУК ПОІНТ» та ТзОВ «ХАЙ В'Ю». Вартість першої фірми становить 14 мільйонів гривень, а другої – лише тисяча гривень.

Серед цінного майна в декларації Палиці вказані три годинники: два Audemars Piguet (вартість одного такого може сягати понад 10 мільйонів гривень) та один Rolex. Разом з тим їхня вартість у документі не вказана. Також олігарх орендує два офіси в Луцьку й має у місті квартиру, яку на нього переписав батько Петро Палиця. Вартість житла – 2 700 000 гривень, а площа – 423,1 м2.

centerВартість такого в мережі становить близько 240 000 швейцарських франків (понад 10 мільйонів гривень)

Зауважимо, що у 2022 році Ігор Палиця увійшов до сотні найбагатших українців за версією журналу Forbes Ukraine, хоча його рейтинг і опустися з 44-го місця на 49-те.

Разом з доходами у 2023-му в Палиці виросли й витрати. Так, минулого року на послуги охорони він витратив 600 тисяч гривень. Один мільйон він заплатив за управління корпоративними правами ТОВ «ЛУК ПОІНТ». Також тратився і на послуги з тимчасового проживання – 2 641 780 гривень. З отриманих дивідендів нардеп сплатив 250 000 гривень податку.

Нагадаємо: раніше Центр журналістських розслідувань «Сила правди» досліджував, що політик міг би задекларувати, якби дотримав власного слова.

Крім того, у 2021 році Офіс Генерального прокурора відкрив кримінальне провадження щодо ймовірного вчинення злочину нардепом Ігорем Палицею, а саме легалізацію (відмивання) незаконно отриманих доходів. Проте, результати цього розслідування невідомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: