У Луцьку міркували, як вибирати "правильну" владу

Середа, 05 квітня 2017, 17:45

Олександр Клюжев (Громадянська мережа ОПОРА) та Денис Ковриженко (міжнародна фундація виборчих систем IFES)

У Верховній Раді зареєстровано 5 законопроектів про реформування виборчої системи в Україні, проте жоден з них найближчим часом не має перспективи втілитися в закон.

Про світові практики виборчих систем та можливість вдосконалення такої системи в Україні у Луцьку розповіли старший радник з питань виборів міжнародної фундації виборчих систем IFES-Україна Денис Ковриженко тааналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

Як зауважив Денис Ковриженко, будь-яка система завжди матиме негативні наслідки, виклики, однак варто оцінювати її позитивний вплив.

Він каже: політики люблять спекулювати, що, мовляв, існує лише три виборчі системи: пропорційна, мажоритарна, змішана. Насправді лише різновидів пропорційної системи є близько 70.

Експерт коротко розповів про системи виборів, які існують в інших країнах.

В Австралії, до прикладу, діє система альтернативного голосування. Суть її полягає в тому, що виборець має право віддати голос за двох кандидатів за принципом рейтинговості. Якщо депутат, якому віддали перевагу, складе повноваження, його замінити може другий кандидат, за якого голосував виборець.

В Україні, зазначає експерт, якщо й застосовуватимуть таку практику, то лише у віддаленій перспективі.

Денис Ковриженко виділив "по сім гріхів" мажоритарної виборчої системи та пропорційної із закритими списками.

Щодо "мажоритарки", то це втрачені голоси, старі обличчя, непопулярні кандидати, тактичне голосування (коли жодного з кандидатів не підтримують, але віддають голос за одного, щоб не дати перемогти іншому), великі партії, джеррімендеринг ("нарізка" округів в інтересах певного депутата).

Пропорційній системі із закритими списками притаманні такі "гріхи": купівля місць, старі обличчя, непопулярні кандидати, втрата зв'язку депутатів з виборцями, тактичне голосування, великі партії, внутрішньопартійна диктатура.

Як зазначає експерт, пропорційна система з відкритими списками має як переваги, так і недоліки. Проте її переваги вигідно вирізняють її від системи із закритими списками.

У 32 країнах Європи діє пропорційна система. З них у 20-ти – депутатів обирають за відкритими списками. В інших – за закритими.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев розповів про п'ять законопроектів, зареєстрованих у ВР, в яких в тій чи інші мірі пропонують змінити виборчу систему.

Це, зокрема, законопроекти під номерами 1068, 1068-1, 3112, 1068-2 та 3112-1.

Усі вони, зауважує експерт, мають як позитивні, так і негативні сторони. Та всіх їх об'єднує принцип пропорційної виборчої системи.

До прикладу, у проекті № 1068 запропоновано встановити прохідний бар'єр для партій під час виборів до Верховної Ради на рівні 1 % (зараз 5 %). Недоліком цього законопроекту є те, що виборці матимуть змогу голосувати лише за весь список в цілому.

Проект Закону № 3112 пропонує запровадити систему всеукраїнського рейтингу депутатів, перші 450 з яких й матимуть змогу отримати заповітні мандати.

Аналітик зазначив, що всі ініціатори законопроектів, на жаль, відмовилися об'єднати зусилля і розробити спільний законопроект. Однак невдовзі у Верховній Раді планують створити групу, яка активно займатиметься розробкою більш ефективної виборчої системи в Україні.