Поділитись:

В Україні здорожчає шоколад майже вдвічі, а його якість впаде

Вівторок, 02 квітня 2024, 01:31
В Україні здорожчає шоколад майже вдвічі, а його якість впаде

Ціни на какао-боби неухильно зростають. Це загрожує світовій кондитерській індустрії дефіцитом сировини та зростанням цін.Минулого тижня біржові ціни на какао-боби, за даними Еuronews, піднялися до історичних максимумів, перевищивши позначку 10 000 доларів за тонну.

З початку лютого подорожчання становило майже 10%, з початку року – 50%, а з 2022 року – 130%. І ця динаміка найближчим часом збережеться, – пише ВВС.

Какао широко використовують у виробництві шоколадних й кондитерських виробів, а побічні продукти, як-от зерна, масло какао, м'якоть какао-стручків, також застосовують для виробництва безалкогольних напоїв, алкоголю, оцту, косметики, харчових добавок, ароматизаторів та багато іншого.

Чому ростуть ціни?

За словами експертів, основна причина - дефіцит какао-бобів, спричинений неврожаєм в основних країнах-виробниках какао у Західній Африці.

В лютому Західну Африку охопила екстремальна спека й вологість, яка зазвичай трапляється там раз на десять років, розповіли в World Weather Attribution (WWA).

Їхнє дослідження показало: якщо світ не скоротить використання викопного палива, Західна Африка відчуватиме подібні теплові хвилі приблизно кожні два роки.

«Від фермерів Кот-д'Івуару надходили повідомлення, що спека послабила врожай какао», – розповів один з авторів дослідження Ізадін Пінто з Кейптаунського університету.

Високі температури збільшили швидкість випаровування, внаслідок чого посіви залишились без достатньої кількості вологи.

Ще одним фактором, що вплинув на врожай, є Ель-Ніньо - кліматичне явище, пов'язане з коливання погоди в тропіках Тихого океану, що призводить до підвищення глобальної температури і розвитку екстремальних погодних умов.

Ель-Ніньо особливо сильно впливає на какао й інші культури, оскільки посилює сухі, запорошені вітри з пустелі Сахара, що впливають на доступ сонячного світла до культур.

Оскільки какао - чутлива до посухи культура, суворіша й посушлива погода може особливо негативно позначитись на врожаї.

В Україні здорожчає шоколад майже вдвічі, а його якість впаде 

Однак посуха й Ель-Ніньо – не єдиний чинник, що впливає на виробників какао. І Кот-д'Івуар, і Гана постраждали від подвійного погодного удару.

Торік у грудні в обох країнах пройшли сильні дощі. Загальна кількість опадів у Західній Африці більш ніж удвічі перевищила середній показник за 30 років для цієї пори року.

Вологі умови принесли із собою грибкову інфекцію.

Зниженню врожаю також сприяє старіння дерев какао, вони стають більш схильні до хвороб. Це також означає, що їх утримання обходиться дорожче, тому деякі фермери вирішили відмовитись від старих дерев какао і ферм на користь зеленіших пасовищ.

Результат цих різних екстремальних подій був однаковим: ціни на какао зросли більш ніж утричі з минулого року і подвоїлися за останні три місяці.

Що це означає для світових виробників шоколаду?

Виробники шоколаду зазвичай купують боби на кілька місяців уперед, але нинішнє різке зростання цін починає впливати на ціни у магазинах.

«Багато гравців уже оголосили про підвищення цін. Ми також є частиною цієї групи», – заявив цього місяця Мартін Хуг, виробник шоколаду Lindt & Spruengli.

За повідомленнями, кілька какао-заводів у Гані й Кот-д'Івуарі скоротили або припинили переробку какао-бобів через те, що їх закупівля стала надто дорогою, пише Еuronews.

Крім того, регулятор какао-виробництва Кот-д'Івуару повідомив, що очікує на зниження середнього врожаю в країні, починаючи з квітня, приблизно на 33%.

Гана також оголосила, що прогноз виробництва какао цього року складе близько 650 000 тонн, порівняно з 850 000 тонн минулого року.

Виробник шоколаду Hershey's вже попередив, що рекордно високі ціни на какао, ймовірно, вплинуть на зростання прибутку цього року.

Генеральний директор Hershey's Мішель Бак заявила на зустрічі з аналітиками: «Ми не можемо говорити про майбутнє ціноутворення, але враховуючи ціни на какао, пустимо в хід всі наявні в нашому арсеналі інструменти, зокрема ціноутворення, як засіб управління бізнесом».

Компанія Mondelez, власник Cadbury, Oreo та Toblerone, також підвищила ціни на шоколад на 15% у 2023 році і заявила, що, найімовірніше, продовжить робити це, щоб досягти прогнозованих прибутків цього року. Компанія також розповіла, що разом із цінами на какао однією з ключових проблем наступного року є також зростання цін на цукор.

Як це вплине на український ринок

«Звісно, варто очікувати подорожчання – і виробники це підтверджують», – розповіла ВВС оглядачка аграрного і харчового ринку Лариса Гук.

«Є прогноз, що влітку ціна за плитку шоколаду (а вона зараз вже не 100, а, наприклад, 80 грамів) може зрости з 35 до 50 грн, а до кінця року – і всі 70 грн. Звісно, це усереднено, бо є шоколад із вмістом какао у 30%, а є – понад 80%».

За словами Гук, крім подорожчання сировини, на ціну шоколаду в Україні можуть впливати й інші фактори.

«У нас додатковим фактором цих процесів є блокування (польського) кордону, бо сировина іде саме через нього. І цей чинник вже теж озвучують і кондитери, і ритейлери».

На думку експертки, і виробники, і ритейлери намагатимуться максимально нівелювати подорожчання. Виробники - завдяки дешевшим інгредієнтам при виробництві, а ритейл – орієнтуватиметься на попит-пропозицію.

«Вже зараз на нього активно діють якісь акційні пропозиції, бо ритейлери намагаються хоч якось пожвавити торгівлю. Якщо акційні пропозиції починаються десь від 35 грн за плитку, то ціна імпортної продукції – вже зі 100 грн».

Але зростання цін на сировину може призвести до більш активного використання альтернативних інгредієнтів, вказує Лариса Гук.

«По-простому, це означає, що на полицях магазинів буде зростати відсоток продукції із вмістом пальмової олії, бо вона дозволяє здешевити виробництво, і ціна в магазині не буде лякати стрімким підвищенням. Звісно, це речі, про які не хотілося б говорити, і виробники про це не скажуть, але ми маємо це передбачати», – зауважує оглядачка.

"Це навіть без прив’язки до шоколаду, а загалом щодо практично усіх харчів, бо всі розуміють, що в нас війна, і ніхто не знає, що буде завтра, а тому вельми ощадливо витрачають кошти", – резюмує вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів