Поділитись:

Луцький спиртзавод: чому "Поліська" стала популярним алкогольним напоєм серед волинян

Понеділок, 01 лютого 2016, 12:49

Луцьке МПД державного підприємства "Укрспирт", яке волиняни більше знають за назвою "Луцький спиртзавод", працює в області вже 70 років, щоправда з деякими перервами та реорганізаціями.

Історію розвитку підприємства та брендів, що тут випускалися нам розповів нинішній керівник заводу Денис Шмаров. По секрету він каже, що горілку п'є рідко, але якщо й п'є, то тільки свою, бо на 100% впевнений у якості, - інформує Таблоїд Волині.

Нині тут працює близько 170 працівників, а середня заробітна плата становить 3,5 тисячі гривень. "Першими торговими марками, які випускались на заводі, були "Золоте кільце", "Столична" та "Пшенична". Згодом вирішили запустити "Поліську". Хоч це був і ризик, він виправдав себе. Горілка стала досить популярною", – розповідає Денис Шмаров.

Бренд "Поліська" користується попитом й сьогодні, а деякі любителі міцного ще й досі використовують горілку саме цієї марки у якості сувеніру з Волині.

Як розповідає керівник Луцького МПД, важливим аспектом виробництва є те, що на заводі виготовляють як чистий спирт, так і горілку. При повному циклі виробництва на якісній воді одного типу кінцевий продукт має набагато кращі характеристики, аніж в тому випадку, коли спирт для горілки закуповують окремо. "Деякі горілчані компанії закуповують у нас спирт і вже на власних заводах виготовляють з нього горілку. Однак, попри те, що наш спирт найліпшої якості, без відповідник характеристик води, доброї горілки не зробити. Важливо, щоб вода підходила під спирт", – пояснює Денис Шмаров.

Окрім "Поліської" у різні часи завод виготовляв такі торгові марки, як "Волинська", "Замкова", "Вінчальна", "Приймацька", "Королівський банкет", "Віче". Цікаво, що горілка під торговою маркою "Віче" у свій час експортувалася до Ізраїлю. Нині підприємство виготовляє "Поліську оригінальну" на основі ароматного спирту кмину та лимонного масла, "Поліську з липою і медом", "Поліську на березових бруньках" та "Поліську перцеву".

Головний технолог Людмила Музичук розповідає, що кожна горілка починається з водно-спиртової суміші. "Ми розробляємо рецептуру й усе виготовляємо на базі власного підприємства, зокрема й ароматні спирти та настої. Сировину закуповуємо у перевірених постачальників. Це і калган, і липа, і трава зубрівки, й інші сировини. В принципі ароматний спирт можна зробити з будь-якої речовини, яка має ефірні масла", – каже Людмила Музичук.

Нині на підприємстві виготовляють чисту горілку. "В чисту горілку не додаються ароматні спирти. Вона не має жодного стороннього присмаку чи запаху. Якщо ж горілка хоч трохи ароматизована, вона називається "горілка особлива". Це обумовлено держстандартами", – пояснює технолог.

На час нашого візиту на підприємстві якраз розливали горілку під торговою маркою "Нова Державна". Тож Людмила Музичук пояснила нам технологію розливу за процесами. Спочатку пляшка з посудного цеху відправляється на ополіскування, яке відбувається за допомогою горілки. Наступний етап – налив горілки. Далі пляшка закорковується. Хоч усі процеси відбуваються автоматизовано, вони постійно під контролем працівників. І якщо є відбракована пляшка, її одразу вилучають. Під час маркування на пляшку наноситься етикетка, контр-етикетка та акцизна марка. Згодом набивається номер партії і дата розливу. Після цього пляшка відправляється на упакування.

Горілку з Луцького спиртзаводу можна купити у багатьох торгових точках області та України. Однак варто зважити, що найнижчі ціни у фірмовому магазині виробника, що вже багато років працює поруч підприємства.

Надрукувати
мітки:
коментарів