Поділитись:

З квітня українці зможуть подавати заяви до Реєстру збитків через «Дію»

Понеділок, 25 березня 2024, 23:49
З квітня українці зможуть подавати заяви до Реєстру збитків через «Дію»

Українці, які зазнали збитків через повномасштабне вторгнення Росії, з квітня цього року зможуть подавати заявки на відшкодування у застосунку «Дія». Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та виконавчий директор міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України Маркіян Ключковський, підписали відповідну угоду.

Про це повідомив Михайло Федоров, – пише Суспільне.

«Українці вже з квітня через «Дію» зможуть подати заяву про пошкоджені або знищені квартири, будинки, дачі тощо, якщо є акт про обстеження від місцевої влади. Потім буде можливість подати заяви в Реєстр, якщо не звертались до місцевої влади», – розповів міністр.

За словами Федорова, це перший кейс, коли «Дію» будуть використовувати для міжнародного обміну даними. Також пізніше можна буде подавати через застосунок заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство. Крім цього, згодом можна буде подати заяву про шкоду інфраструктурі, а бізнесу — звернутись із заявами про відшкодування збитків.

«Мін'юст працює над досить складним і тривалим процесом репарацій, а "Дія" допомагає зробити процес подання заяв до реєстру простим, доступним і безпечним», — сказав Федоров.

Він додав, що Реєстр збитків завданих агресією РФ проти України створили під егідою Ради Європи у травні 2023 року. На сьогодні до Реєстру долучилися 43 країни та Євросоюз, в тому числі США, Японія та Канада. Головна мета Реєстру — зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації.

22 березня у Києві відкрили Офіс реєстру збитків, завданих Росією. В установі працюватимуть приблизно 10 людей: юристи та комунікаційники. І за кілька тижнів вони почнуть приймати заявки на отримання компенсації від людей. Як сказав виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України Маркіян Ключковський, співробітники Офісу почнуть із заяв першої категорії: збитки за знищене житло.

8 листопада 2023 року Верховна рада проголосувала за законопроєкт про Реєстр збитків, завданих Росією. Документ спрямований на захист прав та інтересів України та її громадян, зокрема, надає можливість подавати відомості щодо збитків, завданих через війну РФ, та сприяє утворенню компенсаційних механізмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів