Поділитись:

Волинянам пояснили, як платити за "комуналку" без комісії

Вівторок, 04 квітня 2017, 15:05

В АТ "Ощадбанк" розглянули рішення Волинської обласної ради "Про звернення Волинської обласної ради до Голови правління AT "Ощадбанк" Пишного А.Г. щодо скасування рішення стосовно нарахування комісії за оплату комунальних послуг у разі їх сплати через каси банку".

Відповідь опублікували на сайті Волинської обласної ради.

Як повідомили в "Ощадбанку", відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність", органам державної влади і органам місцевого самоврядування забороняється будь-яким чином впливати на керівництво чи працівників банків у ході виконання ними службових обов'язків або втручатись у діяльність банку, за винятком випадків, передбачених законом. Також законодавством передбачено, що банки самостійно встановлюють комісійну винагороду за надані послуги.

На сьогодні послуга з приймання платежів за послуги в касах установ AT "Ощадбанк", навіть враховуючи комісійну винагороду, що надходить від постачальників послуг, є збитковою. Тому "Ощадбанк" з 2017 року поступово вводить тариф за приймання готівкових комунальних платежів для фізичних осіб у розмірі 3 грн.

Своєю чергою AT "Ощадбанк" неодноразово звертався до постачальників послуг із проханням щодо перегляду тарифів за приймання платежів за послуги та доведення їх розміру до рівня собівартості. Однак вони не погодилися із пропозицією "Ощадбанку".

Усі здійснені платежі окремого платника-споживача послуг, хоча й відображені у єдиній квитанції, здійснюються шляхом обробки рахунку на сплату від кожного підприємства-надавача послуг. Тобто для зручності клієнта друкується одна квитанція, а банком по цій квитанції у платіжній системі фактично проводиться така кількість окремих платежів, скільки підприємств-надавачів Послуг зазначено у квитанції клієнта. Відповідно, банк несе витрати на обробку окремо кожного такого платежу.

Приймання платежів за послуги в AT "Ощадбанк" включає в себе:

  • приймання платежів від населення як у касах установ AT "Ощадбанк", так і через дистанційні канали обслуговування;
  • проведення двічі на день перерахування прийнятих платежів кожному постачальнику окремо як на рахунки, відкриті в AT "Ощадбанк", так і в інших банках;
  • щоденне формування та відправлення МОЦу реєстрів прийнятих комунальних платежів (по кожному споживачу окремо) з детальним описом по кожному за номером комунальної картки;
  • забезпечення клієнтів додатковою інформацією, що зазначена у квитанції, щодо сплачених платежів (зокрема розмір пільг, субсидії, комунальних тарифів тощо);
  • забезпечення мешканцям міста Луцька можливості здійснення платежів, у точу числі комунальних, у будь-якому відділенні AT "Ощадбанк" в області.

"Ощадбанк" як державний банк усвідомлює відповідальність за належне обслуговування всіх категорій клієнтів, створення зручних умов обслуговування та надання якісних та сучасних послуг і пропонує клієнтам-споживачам послуг здійснювати платежі, користуючись різними (зокрема безкоштовними) каналами обслуговування:

  • Безкоштовно – пенсіонерам в касах установ AT "Ощадбанк" за допомогою пенсійних платіжних карток, емітованих AT "Ощадбанк".
  • Безкоштовно – в інформаційно-платіжних терміналах.
  • Без черг – у WEB- та Mobile-банкінгу "Ощад 24/7".

Для швидкого освоєння роботи в інформаційно-платіжних терміналах та задля допомоги клієнтам похилого віку та людям з особливими потребами в установах AT "Ощадбанк" працюють хол-менеджери – працівники, які допомагають кожному клієнту здійснити платежі.

Також для недопущення покладення на споживача додаткової сплати комісійної винагороди, незалежно від вибору фінансової інституції, через яку буде здійснюватись оплата комунальних послуг, та способу оплати (каси в банківських установах, інформаційно-платіжні термінали, мережа Інтернет, мобільні додатки та ін.), якими може скористатися споживач, банк висловив свою позицію щодо нормативно-правового врегулювання цього питання Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Кабінету Міністрів України, де зазначив шляхи, які мають забезпечити єдиний підхід до формування тарифів на послуги.

Однак позицію AT "Ощадбанк" наразі не враховано.

Нагадаємо: депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський вважає стягнення комісії за сплату команльних послуг в "Ощадбанку" безпідставною.

Надрукувати
мітки:
коментарів