Поділитись:

У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)

П'ятниця, 22 березня 2024, 10:25
У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)

У Луцьку відбулося відкриття благодійної виставки артефактів Трипільської цивілізації. Серед експонатів – залишки трипільських ниток, посудини для культових дійств, а також тарілка «Українська усмішка», яка для цього спеціально була привезена з музею «Становлення української нації», що знаходиться в Києві.

Про це повідомили на сайті Волинської ОВА.

Експозицію можна оглянути впродовж місяця в артгалереї «Образ» за адресою м. Луцьк, проспект Волі, 2. Однак з «Українською усмішкою» можна ознайомитися лише один день.

Графік роботи мистецтвозбірні: четвер, п’ятниця, субота; з 15:00 до 19:00.

Вхід: донат на ЗСУ.

Також на виставці представлені репринти картин, присвячених Трипіллю та українській космогонії українського художника Олега Шупляка.

На відкриття експозиції «Трипілля – український Всесвіт» завітали краєзнавці, історики, директор департаменту культури, молоді та спорту ОДА Олександр Хвіщук, митрополит Луцький і Волинський Михаїл та голова облради.

«На мою думку, Трипілля – це колиска не просто української, а й європейської та можливо світової цивілізації. На цій події присутнє наше молоде покоління. І це надзвичайно важливо, щоб українську історію, звичаї, культуру знали, сповідували, утверджували починаючи з юного віку, адже тоді ніхто не подолає нас, – сказав Олександр Хвіщук. – Ми повинні пам’ятати хто ми є, наших пращурів, звідки походимо і як формувалася українська незламність для того, щоб впевнено прямувати в мирне майбутнє».

В ОВА зазначили, що трипільська культура набула найбільшого розквіту між 5500 та 2750 роками до нашої ери та розташовувалася між Карпатами й Дніпром. У часи розквіту їй належали найбільші за розміром поселення у Європі: кількість мешканців деяких із них перевищувала 15 тисяч людей. Трипільці займалися хліборобством, тваринництвом, гончарством, ткацтвом, обробкою металів та торгівлею.

У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)У Луцьку відкрили виставку артефактів Трипільської цивілізації (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів