Поділитись:

Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 22 березня 2024, 16:30
Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

22 березня Україна разом із цілим світом відзначає День таксиста. Появу цієї професії датують 1907 роком, коли в Британії з'явились «кеби» – автівки зі спеціальними лічильниками. Зараз же практично неможливо уявити своє життя без цієї служби. Бо ж саме таксистам ми телефонуємо, коли терміново треба дістатися у потрібне місце або ж просто доїхати на роботу чи додому з комфортом.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили поспілкуватися із представником цієї професії та дізнатися, як працюється водіям таксі у Луцьку. Ми поцікавилися, яких пасажирів керманичі не дуже то й полюбляють, а яких готові возити безупинно, скільки вони заробляють та чи варта їх праця зароблених коштів.

Про це нам розповів Олександр, який за кермом уже близько восьми років. У таксі ж чоловік працює понад шість. Про внутрішню роботу служб таксі він знає з перших уст й розповів нам про усі переваги та недоліки цієї сфери.

Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

Що хорошого у тому, аби працювати таксистом та скільки можна на цьому заробити?

«Однозначно перевага в тому, що це ненормований графік. Ти сам собі начальник, але це умовно, бо найбільше замовлень, де можна заробити, – це час пік: ранок та вечір. З мінусів – заробітки непостійні й зранку та ввечері найбільший трафік, тому тяжче їздити», – розповідає Олександр.

Він додає, що під час поїздок трапляються різні люди. Одних возити приємно, а інших хочеться більше ніколи не зустрічати. За словами водія, людям легко потрапити у першу категорію, бо ж достатньо лише вийти вчасно та не смітити в автомобілі. Але водночас так само легко потрапити до «чорного списку».

Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

Що ж до заробітку, то на це впливають різні чинники. Адже щодня кількість замовлень неоднакова та й різні компанії платять за роботу по-різному. Олександр пояснює, що в одній фірмі платять лише за кілометри, в іншій – мусиш торгуватися за ціну безпосередньо з пасажиром.

«Заробітна плата залежить від наявності замовлень. Чим більше замовлень – тим більше заробив. Є різні служби, у яких вартість рахують по-різному. Є служби, в яких ти торгуєшся з пасажиром і домовляєшся за суму, за якою будеш їхати. В іншій службі є фіксована ціна, здається, за подачу автомобіля близько 30 гривень і 8-9 гривень за кілометр. Є служба, де фіксована ціна за кілометр. У всіх нараховується по-різному, тому однозначної суми немає», – каже таксист.

До того ж на ціну впливає й час, коли ти везеш пасажира. Наприклад, за словами Олександра, в годину пік ціна росте, а коли немає замовлень – падає. Окрім того, заробіток водія залежить і від автомобіля, на якому той працює. Та й за користування спеціалізованими додатками теж треба платити комісію.

«Скільки можна заробити з 8:00-20:00 – неоднозначне питання, бо все залежить від витрат палива, від витрат на амортизацію. Мусиш відсоток службі платити: від 10% до 15%. Усі ці витрати треба відняти від суми, яку заробив. Якщо у тебе електромобіль, то ти заробиш більше, але його теж треба заряджати. Є свої нюанси. Загалом, якщо є замовлення, то з 8-20 можна заробити близько 800-1000 гривень «чистими», – зізнається керманич.

Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

Яких людей таксисти не люблять та яким має бути ідеальний пасажир?

Бути хорошим клієнтом дуже просто, каже Олександр, для цього не треба навіть докладати особливих зусиль.

«Ідеальний пасажир нічого не має робити. Банально вийти вчасно та обтрусити взуття перед тим, як сідати в авто. Ну і бажано, щоб тверезий був. Бути пунктуальним, залишати чайові (посміхається, – ред.) та й усе», – стисло охарактеризував якості ідеального пасажира таксист.

Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

Якщо мова йде про не дуже хороших замовників, то є де розгулятися. Найбільше, зі слів Олександра, дратують люди, яких доводиться довго чекати, а потім ще й декілька раз робити незаплановані зупинки. Бо ж він уже давно міг завезти людину і взяти інше замовлення. Неприємні ситуації складаються і з неохайними пасажирами, яким байдуже на чистоту в автівці:

«Пасажири, які дратують, це ті, яких ти чекаєш довго. Потім вони виходять і кажуть, а можете мені ще там стати, ти знову чекаєш. Потім кажеш, що за поїздку буде на декілька гривень більше і вони зразу: «ну ми домовлялись за меншу суму». Такі найбільше дратують. Дратують ті, які з болотом лізуть тобі в машину і навіть ноги не обтрусять. Дратують ті, які з невихованими дітьми. Ти можеш дивитися за дорогою, а дитина вже ногами по сидінні топчеться. Це найбільше, мабуть, дратує», – розповідає водій.

Бували у практиці таксиста і не дуже здорові люди, зокрема наркозалежні. Олександр розповідає, що інколи такі навіть не можуть самотужки вийти з автівки, бо «перебрали дозу». Трохи легше із п'яними людьми, які можуть просто тихенько заснути.

«Двічі шукали автомобіль пасажира, бо він забув, де його припаркував», або Кумедні випадки з роботи таксиста

У цій роботі ніяк не без кумедних випадків та історій. Вони звичайно стаються не кожного дня, але якщо довго працювати у цій сфері, то декілька точно можна надибати. Так і у випадку Олександра. З останнього – шукали автомобіль клієнта:

«Був пасажир нещодавно, двічі його возив, здається. Він двічі їхав і двічі шукав своє авто, яке забув, де припаркував і не знав, у кого ключі від того авто. Ми випадково знаходили ту машину серед дороги в місці, де навіть будинків немає. Є люди, які їздять у сусідній будинок в капцях. Або зимою в шортах. Але це більш незвично, ніж дивно», – каже водій.

Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

Якщо ж ви лише таксист-початківець, то не варто дивуватися різним витребенькам пасажирів, адже люди бувають різні.

Наші журналісти також попросили в Олександра дати декілька порад новачкам, що тільки хочуть або вже виїхали на дороги й беруть перші замовлення.

«Усе приходить з досвідом. Кожен по-різному любить їздити, у різні години, у різному стилі, у різні райони. Тому це така штука – для кожного особиста. Єдина порада – фіксуйте свій прибуток. Тобто поїздили тиждень і порахувати все нормально, чи тобі це вигідно. Бо бувають люди, які місяць їздять і кажуть, що нічого не заробили, а це можна було б раніше побачити і якось виправити», – радить керманич.

Скільки заробляють таксисти у Луцьку та які пасажири їх бісять (фото)

Також чоловік додає, що у деяких застосунках є функція «поїздка в обраному напрямку». Коли ви вже, наприклад, закінчуєте працювати, нею можна скористатися. Тоді програма підкидатиме вам попутних пасажирів і так можна додатково підзаробити дорогою додому.

Редакція сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вітає усіх працівників цієї сфери з професійним святом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024