Поділитись:

У поліції розповіли про контроль на території "бурштинових клондайків"

Понеділок, 03 квітня 2017, 14:00

На Волині місця з покладами бурштину у Маневицькому, Камінь-Каширському, Любешівському районах у народі називають "клондайком". Згідно з даними Вікіпедії, назва походить від знаменитого регіону на північному заході Канади (англ. Klondike), де була "клондайкова золота лихоманка", що почалась у 1897 році.

У волинських лісах неодноразово траплялися випадки незаконного видобутку "сонячного каміння". У ЗМІ часто називають копання бурштину "лихоманкою", адже є чимало бажаючих на цьому заробляти. Люди знищують дерева, копають величезні ями, що завдає непоправної шкоди природі на роки. Зараз на Волині перебувають підрозділи поліції у "бурштинових" лісах для забезпечення порядку.

В Україні діє закон "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними". Відповідно до цього закону, самовільне видобування бурштину є незаконним.

Бурштин – це скам'яніла смола хвойних дерев у вигляді каменів, що знаходиться в землі. Це дорогоцінне каміння органогенного утворення використовують для виготовлення прикрас. Дуже цінується за кордоном.

Щоб з'ясувати, яка зараз ситуація на Волині із незаконним видобутком бурштину, звернулись за коментарем до заступника начальника головного управління Національної поліції у Волинській області Сергія Козака.

Він розповів, що ситуація з незаконним видобутком бурштину на Волині у порівнянні з минулими роками відрізняється кардинально.

"У 2017 році нами відкрито два кримінальних провадження за ст.198 Кримінального Кодексу України (придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом, в яких працівниками вилучено один кілограм 166 грамів бурштину-сирцю. Наразі ситуацію вдається контролювати. Поки що є розуміння з місцевими мешканцями", – сказав Сергій Козак.

"Основні набіги здійснювалися переважно у 2015 році. В більшості випадків копачі – це приїжджі з Львівщини, з Житомирщини. Рівненщини. А з ними далі заодно працювали місцеві мешканці. Зараз поодинокі випадки десь трапляються (стукає по столу, - К.). На даний час ситуацію з бурштином тримаємо під контролем", – додав він.

На сайті ГУ Національної поліції Волинської області зазначено, що у 2016 році було 32 кримінальні правопорушення, пов'язанні з незаконним видобутком бурштину-сирцю в Маневицькому, Любешівському та Камінь-Каширському районах. Про підозру в скоєнні злочинів, пов'язаних з незаконним видобутком бурштину, оголошено 26 особам.

Сергій Козак зазначив, що з 6 березня у Маневицькому районі розгорнуто роботу оперативного штабу.

– Хто зараз охороняє території у волинських лісах, де є бурштин?

– Окрім працівників з Волині, залучені ще підрозділи поліції особливого призначення з Тернопільської, Львівської областей. Вони відряджені до нас згідно з наказом Головного управління Національної поліції. Працюють на Любешівщині та Маневиччині. Старшими на екіпажах є працівники поліції управління патрульної поліції міста Луцька на автомобілях Isuzu. Коли бурштинове питання буде врегульовано, поліцейські вийдуть з лісу і будуть займатись своєю функцією у містах. Тоді й крадіжок чи грабежів буде значно менше. Ми хочемо знайти розуміння з представниками громад. Повірте, якщо це питання буде врегульовано, ми будемо займатися безпосередньо функцією, якою повинні займатись. Адже там поліцейські, які повинні нести службу на вулицях міста Луцька, Нововолинська та ін. Ми, представники Національної поліції, всі в цьому зацікавлені, щоб якомога швидше це питання врегулювалося на законодавчому рівні й місцеві мали робочі місця. Також хочемо, щоб гроші, які будуть йти від видобутку і продажу, потрапляли у місцеві та обласні бюджети. Ми спільно з громадянами (з Маневицького та Камінь-Каширського районів, – К.) хочемо зберегти той бурштин, який там є. А коли це питання буде узаконено, щоб вони могли займатися його видобутком. От нещодавно 29 березня відбулася ротація.

Коли відбувається ротація представників поліції, які охороняють бурштиновий ліс, це питання жорстко контролюється. Під час ротації на місце, де змінюється особовий склад, приїжджає начальник районного відділку поліції, прокурор. Люди, які здають територію, передають новим людям, обходять цю територію, переконуються, що немає свіжих ям та інших прецедентів. Зараз такого немає (стукає по столу, – К.).

– На Вашу думку, як можна врегулювати питання із незаконним видобутком бурштину?

– Держава повинна врегулювати питання щодо видобутку бурштину. Мені подобається варіант створення комунального підприємства з видобутку бурштину. Місцевих людей цікавить створення робочих місць, вони не зацікавлені втікати і ховатися від поліції, бути покараними й нести за це відповідальність. Не треба далеко йти, треба дивитися, як зробили європейські держави. Наприклад, у Польщі узаконили ці питання. Придумувати велосипед не потрібно. Люди на ньому вже їздять і отримують дохід. Є така приказка: "Если пьянку невозможно предотвратить, ее надо возглавить". І тут треба просто чиясь воля.

– Чи залучена зараз Національна гвардія України до охорони територій на Волині, де є бурштин?

– Досить часто журналісти у виданнях писали: "Нацгвардія, Нацгвардія…" У 2016 році підрозділи Національної гвардії України ми залучали тільки один раз. 11 травня 2016 року, коли виник конфлікт з бурштинокопачами у селі Судче Любешівського району. Мешканці намагалися "відбити" мотопомпу, яка була вилучена в ході оперативно-розшукових заходів. Тоді був один раз, що ми залучали Національну гвардію. Але тоді нам вдалося врегулювати ситуацію без участі військовослужбовців Національної гвардії, поки вони доїхали до Любешова. Без застосування сили, фізичних заходів, спеціальних заходів вдалося ситуацію врегулювати. У 2016 році більше ми Національну гвардію не залучали. Однак є представники Національної гвардії, які в разі ускладнення ситуації готові надати допомогу, якщо виникнуть спроби незаконного видобутку бурштину.

– Ви часто буваєте на "бурштинових клондайках"?

– Я аж занадто часто буваю там. Хотілося б бути рідше. Любешівський, Маневицький райони вже мені, як рідні. В інші райони набагато рідше заїжджаю, ніж в ці.

Зі слів Сергія Козака, зараз немає на території бурштинових територій і представників громадського формування "Буг". Раніше біля села Вовчицьк вони були залучені до охорони території у лісі. У поліції раніше зазначали, що представників "Буг" залучали для забезпечення правопорядку на підставі Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону". Він розповів, що намет представників цього громадського формування був надто велиий, адже мав такий розмір, як один кабінет. А переставляти таку палатку, особливо у лісі, незручно, оскільки там немає великих галявин. Це формування перебувало на добровільних засадах на території клондайку. А життя в лісі потребує коштів.

Зі слів Сергія Козака, з травня-червня 2016 року представники цього формування вже не знаходяться у лісі.

Заступник керівника волинської поліції Сергій Козак зауважив у розмові, що в нього у кабінеті немає нічого з бурштину.

Цікаво, що у 2015 році журналіст Дмитро Безвербний сфотографував у кабінеті керівника ГУ Національної поліції у Волинській області Петра Шпиги (у той час він був начальником УМВС у Волинській області, – К.) портрет Президента України Петра Порошенка із бурштину. Тоді Петро Шпига казав, що йому такий портрет подарували приватні особи, але не назвав їх.

Автор: Мая ГОЛУБ

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024
25 грудня 2023
16 листопада 2023
07 липня 2023
19 червня 2023
03 червня 2023
03 травня 2023
01 травня 2023