Поділитись:

Що кажуть польські політики про обстріл консульства в Луцьку

Понеділок, 03 квітня 2017, 11:39
Що кажуть польські політики про обстріл консульства в Луцьку

Польські політики зацікавлені у вільній та незалежній Україні.

Таку позицію підтримали політики, коментуючи напад на будинок польського консульства в Луцьку, – повідомляє Monitor Info, посилаючись на Polskie Radio dla Zagranicy.

Нагадаємо: Генконсульство Польщі в Луцьку обстріляли з гранатомета вночі з вівторка на середу. Фасад будівлі був пошкоджений, ніхто не постраждав. В ефірі телеканалу "TVN24" політиків запитали, чи можуть ці дії бути російською провокацією.

Зі слів Пйотра Зґожельського з Польської селянської партії, немає ніяких доказів того, що за обстріл консульства були відповідальні росіяни.

"Якщо насправді це була провокація Росії, то це вказує на слабкість і зростання хаосу в Україні. Якщо це вчинили анархістські групи націоналістів, у що я більше вірю, то це також плід ідеології і результат терпимого ставлення до бандерівської ідеології в історичній політиці України", – оцінив депутат Польської селянської партії.

На запитання, чи, на його думку, Польща повинна перестати бути "адвокатом" України у Європі, Зґожельський відповів, що "повинна бути, передусім, адвокатом Польщі".

Зі слів Павела Мухи з Канцелярії президента, створення напруженості в українсько-польських відносинах не служить нікому "за винятком тих, хто сьогодні проявляє антагоністичне ставлення до цих двох країн". Муха підкреслив, що пріоритетом має бути забезпечення безпеки польських дипломатичних установ в Україні та поляків, які проживають у цій країні.

"Ми не можемо сьогодні раціонально закликати до того, щоб Польща перестала бути адвокатом України. Польський національний інтерес вимагає, щоб ми на європейському та світовому форумі залишалися речником України", – сказав представник Канцелярії президента.

Славомір Нойман із "Громадянської платформи" зазначив, що в державному інтересі Польщі – незалежна Україна і те, щоб "відтягнути Росію від польських кордонів". Політик опозиції нагадав, що Україна досі в стані війни на прикордонній із Росією території. Наголосив, що "треба зробити все можливе, аби з'ясувати інциденти такі, як у Луцьку, розуміючи, що це можуть бути провокації".

"Незалежну Україну ми повинні захищати і обороняти, тому що у випадку, коли не буде незалежної України, на сході, за річкою Буг, буде Росія, і це буде набагато гірша ситуація для Польщі з геополітичного погляду", – оцінив політик "Громадянської платформи".

На думку Адама Шлапки з партії "Сучасна", "вільна і незалежна Україна" – це для Польщі "стратегічний інтерес".

"Ми втрачаємо наш стратегічний інтерес в Україні тому, що не реалізуємо закордонної політики, а тільки і виключно історичну", – зазначив депутат "Сучасної".

Своєю чергою Аґнєшка Сьціґай із "Кукіз'15" вказала, що Польща повинна бути представником "України, її безпеки та незалежності за кордоном". Підкреслила, що немає доказів того, що інцидент у Луцьку був навмисною провокацією.

"У справі інших інцидентів в Україні також не представлено ніяких доказів", – зазначила вона. – Якщо українська сторона знає, що для нас питання вбивств на Волині є настільки важливим і вирішальним, то чи провокацією уряду є теж те, що головні вулиці в Києві іменують прізвищем Бандери, якщо для нас це таке болісне питання?" – запитувала представниця партії "Кукіз'15".

Зі слів Йоахіма Брудзінського з "Права і справедливості", інцидент у Луцьку – це "надзвичайно серйозна ситуація".

"Уперше близько до нашого кордону проходять дії, які безпосередньо загрожують життю наших дипломатів", – сказав політик.

На його погляд, це добра нагода для того, аби нагадати іншим кранам ЄС, що Польща межує з державою, "в якій триває регулярна війна". Брудзінський зауважив, що стурбованість викликають спроби "породити антиукраїнську істерію". Депутат "Права і справедливості" погодився, що суверенна Україна в інтересах Польщі. Він зазначив, однак, що "не буде можливості для того, аби Україна ввійшла до ЄС із Бандерою на прапорах".

Надрукувати
мітки:
коментарів