Поділитись:

Протидія домашньому насильству: у громадах на Волині відкриють заклади підтримки (фото)

Середа, 06 березня 2024, 18:44
Протидія домашньому насильству: у громадах на Волині відкриють заклади підтримки (фото)

У березні на Волині планують відкриття спеціалізованих закладів для людей, які постраждали від домашнього насильства, у п’яти тергромадах області.

Про це йдеться на сайті Волинської ОДА.

Як розповідає заступниця голови обласної державної адміністрації Мирослава Якимчук, сьогодні в області діє 45 спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Протидія домашньому насильству: у громадах на Волині відкриють заклади підтримки (фото) 

Серед них:

  • 35 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги,
  • 2 притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі,
  • 2 денних центри,
  • 2 кризові кімнати,
  • 1 центр соціально-психологічної допомоги,
  • 3 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування.

Протидія домашньому насильству: у громадах на Волині відкриють заклади підтримки (фото) Протидія домашньому насильству: у громадах на Волині відкриють заклади підтримки (фото)  

«Домашнє насильство є найпоширенішим і найскладнішим видом насильства для протидії. Про це свідчить щорічне збільшення фіксації випадків. Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну лише підсилює це негативне явище суспільства. Так, лише на Волині у 2023 році зареєстровано 9 902 повідомлень про вчинення домашнього насильств, за результатами розгляду яких складено 4 633 адміністративних протоколів», – йдеться в повідомленні.

Для прикладу, у Зимнівській громаді функціонує притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Приміщення капітально відремонтували та забезпечили необхідними речами за кошти субвенції з державного бюджету, наданої у 2021 році. Загалом освоїли 3,9 млн грн.

Протидія домашньому насильству: у громадах на Волині відкриють заклади підтримки (фото) 

За словами керівниці притулку Ірини Курносової, постраждалі від насильства можуть перебувати тут цілодобово та отримати кваліфіковану психологічну, соціально-побутову, соціально-медичну, інформаційну та юридичну допомогу. Фахівці надають комплексну допомогу на основі оцінки потреб та індивідуального підходу до особи з урахуванням віку, статі, стану здоров’я та соціального становища».

«Заклади такого типу одним із найдієвіших механізмів для того, щоб людина розірвала коло насильства і ніколи туди не повернулася. Перебувати тут можна від 3 до 6 місяців, отримуючи спеціалізовані послуги, – зауважила пані Ірина.

До слова, послугами установи можуть скористатися не лише мешканці Зимнівської громади, а й сусідніх громад:

  • Локачинської,
  • Литовезької,
  • Оваднівської,
  • Поромівської
  • Павлівської.

Начальниця відділу соціального захисту населення Зимнівської сільської ради Віра Мудрик переконана, що такі заклади повинні бути кожній громаді: «Вони є потрібними. Вони є обов’язковими. І на сьогоднішній день в умовах війни, тих жертв насилля і тих людей, що постраждали стає набагато більше. Тому працюємо, намагаємося довести людям, що умови ми надаємо безпечні, комфортні і своєю чергу потрібні, які вирішують їхні проблеми. І ми йдемо їм на зустріч, щоб вирішити їхні проблеми спільно».

Слід зазначити, що також у 2023 році Волинь отримала 7,7 млн грн. субвенції з державного бюджету на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Відповідно вже у березні цього року планують відкриття спеціалізованих закладів у п’яти тергромадах області.

«Розширення мережі спеціалізованих служб дасть можливість охопити якісними, доступними та своєчасними соціальними послугами людей, які опинилася в кризі, в тому числі серед внутрішньо переміщених осіб», – додає заступниця голови обласної державної адміністрації Мирослава Якимчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів