Поділитись:

Трансгендерна жінка та батько атомної бомби: 5 найкращих ролей Кілліана Мерфі

Середа, 06 березня 2024, 05:27
Трансгендерна жінка та батько атомної бомби: 5 найкращих ролей Кілліана Мерфі

Цього року ірландський актор Кілліан Мерфі є головним претендентом на «Оскар» у категорії «Найкращий актор» за фільм «Оппенгеймер», у якому втілив роль контроверсійного вченого та батька атомної бомби. І хоча саме нова стрічка Крістофера Нолана принесла актору широке визнання, у творчому доробку Мерфі більш ніж вистачає цікавих та глибоких персонажів. 

Суспільне зібрало п'ять найяскравіших ролей Кілліана Мерфі.

28 днів по тому (2002)

Режисер – Денні Бойл

Дія фільму «28 днів потому» відбувається у постапокаліптичному світі, де вірус знищив більшість населення Великої Британії. Лише невеликій групі людей вдається вижити, одного з них – чоловіка на ім'я Джим – і грає Мерфі. Стрічка фокусується на темі виживання та ухвалення складних рішень. До «Оппенгеймера» роль Мерфі у цьому фільмі була, мабуть, найяскравішою роботою в його кар'єрі.

Трансгендерна жінка та батько атомної бомби: 5 найкращих ролей Кілліана Мерфі 

Фільм мав успішний прокат, заробивши 82,7 мільйона доларів з бюджетом у 8 мільйонів доларів. З моменту виходу на екрани стрічка залишається популярною, а нещодавно з'явилися підтверджені новини про те, що команда працює над продовженням.

»Нещодавно я розмовляв з Денні Бойлом і сказав: «Денні, ми зняли фільм наприкінці 2000 року». Тож я думаю, що ми точно наближаємося до «28 років потому». Але, як я завжди казав, я готовий до цього. Я б із задоволенням це зробив», — прокоментував Мерфі своє потенційне повернення до ролі.

Сніданок на Плутоні (2005)

Режисер — Ніл Джордан

Від самого початку своєї кінокар'єри Мерфі не хотів стати жертвою одноманітних ролей, тож його увага була прикута до пошуку унікальних проєктів та цікавих героїв, навіть якщо касові збори не обіцяли шестизначних чисел.

У 2005 році Мерфі з'являється перед глядачами в образі лиходія у фільмі «Бетмен: Початок», і того ж року постає в іншому амплуа – трансгендерної жінки Кіттен, яка шукає кохання та свою біологічну матір.

Трансгендерна жінка та батько атомної бомби: 5 найкращих ролей Кілліана Мерфі 

«Сніданок на Плутоні» став екранізацією роману Пета Маккейба, і доволі успішною – стрічку було номіновано на «Золотий глобус», а також показано у позаконкурсній програмі Берлінського кінофестивалю. У виконанні Мерфі Кіттен стає чарівною та рішучою жінкою, яка знаходить радість у житті навіть тоді, коли справи йдуть геть кепсько.

«Я хотів почати готуватися до ролі дуже рано, як казав мені Ніл (режисер фільму Ніл Джордан — прим. ред), ставитися до себе як до жінки. Моя дружина це дуже підтримувала. Я хотів, щоб мій персонаж був жіночним, а не жінкоподібним. Тому що легко виглядати кемпово або у стилі драг-квін. Будь-хто може це зробити. Що складно, так це грати жіночність», — розповів Мерфі про свою роль.

Гострі картузи (2013–2022)

Після головних ролей у фільмах Денні Бойла та Ніла Джордана, наступним гучним проєктом Мерфі стає роль у серіалі відомого сценариста та письменника Стівена Найта («Табу», «Лок», «Сліпота»). Актор ідеально вписався у створений Найтом всесвіт морально скомпрометованих чоловіків, від яких неможливо відірвати очей.

Герой Мерфі – Томмі Шелбі – ветеран війни, який став лідером злочинної організації «Гострі картузи». Його робота полягає переважно у вигадливих маніпуляціях та розрахунках, але героя також переслідує те, що він бачив на війні, і його глибоке та болюче кохання до своєї дружини Ґрейс. Звісно, Мерфі настільки привабливий, що шанувальникам серіалу часто доводиться нагадувати, що насправді він – лиходій. Проте роль Томмі Шелбі стала однією з найвідоміших та найвпізнаваніших у кар'єрі актора, і не в останню чергу завдяки її неоднозначності.

Трансгендерна жінка та батько атомної бомби: 5 найкращих ролей Кілліана Мерфі 

На питання, як це – працювати з персонажем настільки довго, (Мерфі грав роль майже 10 років!) актор відповів так:

Це захопливо. Ми почали знімати цей серіал у 2012 році, тому коли він (останній сезон — прим. ред.) вийде на екрани, буде десять років, тож це велика глава мого життя, великий шматок мого життя. У проміжках між зйомками я робив багато інших речей, але у мене ніколи не було такого досвіду, коли я старішав разом з персонажем або міг вжитися в нього до такої міри, що персонаж починає думати за тебе під час гри.

Дюнкерк (2017)

Режисер – Крістофер Нолан

Крістофер Нолан часто запрошує на кастинг акторів, з якими працював раніше, так було і з Кілліаном Мерфі. У фільмі «Дюнкерк», який базується на низці подій однієї з найвідоміших битв Другої світової війни, Мерфі грає солдата, який отримав контузію і якого врятували цивільним кораблем. Зрозумівши, що корабель прямує до Дюнкерка, він вимагає повернути назад, що закінчується бійкою з молодим чоловіком, який допоміг йому врятуватися.

Трансгендерна жінка та батько атомної бомби: 5 найкращих ролей Кілліана Мерфі 

Персонаж Мерфі має справу з важким посттравматичним стресом, і його гра – переконлива та захоплива.

«Я думаю, що мій персонаж є уособленням того, що пережили тисячі й тисячі солдатів, а саме — глибоких емоційних і психологічних втрат, яких війна може завдати людині. Ми вперше зустрічаємося з ним, коли його підбирає одне з цивільних суден, що перетинає Ла-Манш для евакуації солдатів із Дюнкерка. Це людина, яка пережила жахливий досвід, що змінює свідомість, і лише потім їй кажуть: «Взагалі-то, ми якраз повертаємося назад», — розповів актор.

Оппенгеймер (2023)

Режисер – Крістофер Нолан

Касовий гіт Нолана, який вже охрестили його найкращою роботою, як і для Мерфі. Актор грає історичну постать — Роберта Оппенгеймера, фізика-теоретика, який очолив Мангеттенський проєкт. Епічний фільм розповідає про життя і роботу вченого, охоплюючи його боротьбу в академії, шлях до здобуття репутації «батька атомної бомби» і політичний безлад, який переслідував чоловіка до кінця днів.

Трансгендерна жінка та батько атомної бомби: 5 найкращих ролей Кілліана Мерфі 

Мерфі демонструє неймовірну гру, що відображає складну і суперечливу постать, якій довелося боротися з наслідками свого прагнення до наукових відкриттів. Фільм зображує і представляє Оппенгеймера широкій аудиторії як задумливу, геніальну, відверту, але недосконалу особистість (багатогранний персонаж, для зображення якого Мерфі ідеально підійшов).

Хоча Нолан та Мерфі до цього вже багато співпрацювали на різних проєктах, персонаж Оппенгеймера став першою головною роллю для актора у фільмі режисера. Перед початком зйомок Крістофер Нолан навіть відправив Кілліану Мерфі сценарій з запискою: «Дорогий Кілілане. Нарешті, шанс побачити тебе у головній ролі. З любов'ю, Кріс».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів