Поділитись:

Корупція на Волинській митниці: експрацівнику СБУ продовжили арешт та зменшили заставу

Вівторок, 05 березня 2024, 16:36
Корупція на Волинській митниці: експрацівнику СБУ продовжили арешт та зменшили заставу

Вищий антикорупційний суд продовжив строк тримання під вартою колишнього працівника Служби безпеки України Олександра Громика до 29 квітня, але зменшив йому заставу з 60 до 42,4 млн грн. Чоловіка підозрюють у створенні злочинної організації на Волинській митниці.

Таке рішення 29 лютого ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд продовжив арешт Громика до 1 березня. Водночас йому зменшили альтернативний запобіжний захід у вигляді застави з 80 до 60 млн грн. Детектив НАБУ просив продовжити арешт підозрюваного ще на два місяці.

«Клопотання задовольнити частково. Продовжити (Олександра Громику – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у державній установі «Київський слідчий ізолятор» строком на шістдесят днів, тобто до 28.04.2024 включно, в межах строку досудового розслідування. Одночасно визначити підозрюваному запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 14 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 42 392 000 грн», – ідеться в рішенні.

У разі внесення коштів Громик вийде з-під варти під наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись із міста Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з будь-якими особами з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили злочинну організацію, яка займалася зловживаннями на Волинській митниці. Її члени забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів за схемами так званого «чорного» та «сірого» імпорту, чим заподіяли державі понад 475 млн грн збитків.

Як встановило слідство, за період вчинення злочину його учасники під керівництвом експрацівника СБУ у змові зі службовими особами Волинської митниці здійснювали незаконне переміщення високоліквідних товарів через міжнародний пункт пропуску «Ягодин».

Схема полягала у маскуванні імпортованих цінних товарів так званими «товарами прикриття» зі значно меншою вартістю. Службові особи Волинської митниці зокрема забезпечували митне оформлення товарів без належного здійснення митних формальностей, складали підроблені акти про проведення митних оглядів, вносили до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» неправдиву інформацію та умисно не вчиняли дій щодо припинення злочинної схеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів