Поділитись:

Мобілізація: кому треба буде підтвердити непридатність до військової служби

Понеділок, 04 березня 2024, 09:16
Мобілізація: кому треба буде підтвердити непридатність до військової служби

Військовозобов'язані в Україні, що отримали інвалідність II та III групи з початку широкомасштабної війни, повинні будуть пройти переогляд для підтвердження стану здоров'я. Але можливі й винятки.

Про це розповів член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський,повідомляє РБК-Україна.

«Ми ухвалили рішення, що усі громадяни, які вперше отримали інвалідність (попередньо) II та III групи з початку широкомасштабної війни, або визнані обмежено придатними (у віці від 18 до 60 років) до військової служби, мають пройти переогляд відповідно у МСЕК чи ВЛК. Вони мають підтвердити свою придатність або непридатність до військової служби», – розповів він.

Водночас, зі слів нардепа, також звучали зауваження, що можуть бути випадки, коли особа з дитинства має інвалідність.

«І її точно не треба перевіряти знову, якщо вона, наприклад, глуха від народження. Але всі ці деталі ми вже будемо прописувати на етапі погодження поправок», – констатував Веніславський.

Член комітету, зокрема зазначив, що після 24 лютого 2022 року кількість людей з інвалідністю II та III групи дуже зросла.

«І є сумніви, чи всі з них отримали цю інвалідність у результаті реальних травм чи захворювань», – пояснив нардеп.

У редакції законопроєкту про зміни в мобілізації, що проголосована за основу, прикінцевими та перехідними положеннями встановлюються норми щодо переогляду обмежено придатних громадян, а також нова перевірка на непридатність до військової служби людей, які після 24 лютого 2022 року отримали інвалідність II та III груп (крім тих, хто отримав їх у результаті участі у війні).

Додамо, що особи, які визнані інвалідами, не підлягають призову та мають відстрочку від мобілізації. Але тут є деякі нюанси й сама по собі інвалідність не є підставою для звільнення від військового обліку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів