Поділитись:

У віці 102 років померла дизайнерка інтерʼєру Айріс Апфель

Неділя, 03 березня 2024, 04:13
У віці 102 років померла дизайнерка інтерʼєру Айріс Апфель

У віці 102 років померла бізнеследі, дизайнерка інтерʼєру та ікона моди Айріс Апфель. Вона померла у своєму будинку в місті Палм-Біч штату Флорида.

Про це виданню The Hollywood Reporter повідомила її представниця Лорі Сейл, – пише Бабель. 

Відома своїм ексцентричним стилем, її постать стала натхненням для документального фільму 2014 року «Айріс» американського кінорежисера Альберта Мейслеса.

«Вона була провидцем у всіх сенсах цього слова. Вона дивилася на світ крізь унікальний об’єктив, прикрашений гігантськими характерними окулярами на носі. Через ці лінзи вона бачила світ калейдоскопом кольорів, полотном візерунків і гравюр. Її мистецьке око перетворювало буденне на надзвичайне, а її здатність поєднувати нестандартне з елегантним була не чим іншим, як чарівним», – сказала Сейл.

Апфель народилася 29 серпня 1921 року у Квінзі штату Нью-Йорк. Ще в доволі юному віці вона стала порушницею модних канонів, не боючись експериментувати зі своїм стилем.

Пізніше вона вивчала історію мистецтва в Нью-Йоркському університеті, а потім продовжила навчатися в Університеті Вісконсину.

Закінчивши навчання, вона стала частиною команди модного журналу – «Біблії моди» Womenʼs Wear Daily. Також вона працювала на дизайнерку інтер’єру Елінор Джонсон, де відточувала свої навички декору.

У віці 102 років померла дизайнерка інтерʼєру Айріс Апфель 

Апфель вийшла заміж за Карла Апфеля у 1948 році. Разом вони брали участь у багатьох бізнес-авантюрах, включаючи роботу над дев’ятьма проектами реставрації Білого дому.

У 1950 році вона запустила власну текстильну компанію Old World Weavers. Вона продовжила подорожувати світом зі своїм чоловіком, досліджуючи нові культури в пошуках натхнення.

Найкращі колекції Апфель згодом потрапили на виставки по всьому світу, зокрема до Технологічного інституту моди у Нью-Йорку, Музею мистецтв Метрополітен, Музей Пібоді в Ессексі.

Протягом своєї кар’єри Апфель мала різні амплуа: гуру текстилю, дизайнера інтер’єру, запрошеного професора, ікони стилю, амбасадора бренду. В 97 років вона підписала контракт із головним міжнародним модельним агентством IMG Models. Тоді вона сказала, що це дизайнер Томмі Хілфігер зв’язав її з агентством.

«Айріс Апфель стала всесвітньо відомою іконою моди завдяки своєму неймовірному таланту. Вона була не лише мисткинею, але й дуже впливовою людиною. Вона справила дивовижний вплив на багатьох людей своїм величезним серцем і чарівним дотиком до кожного, кого зустрічала. Вона увійде в історію як новатор і лідер у світі текстилю, стилю та інновацій!» – згадує про неї Томмі Хілфігер.

Незадовго до своєї смерті Апфель разом з текстильною компанією Ruggable планувала запустити свою нову колекцію. Вона також працювала над книгою Art Book, що має вийти згодом цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів