Поділитись:

Придністров'я попросило в Росії «захисту від тиску Молдови»

Середа, 28 лютого 2024, 16:06
Придністров'я попросило в Росії «захисту від тиску Молдови»

Місцеві депутати невизнаного Придністров'я звернулися до Ради федерації та Державної думи росії з проханням реалізувати заходи щодо захисту самопроголошеної республіки в умовах «посилення тиску Молдови».

Таке рішення ухвалили місцеві депутати Придністров'я на з'їзді 28 лютого, – передає Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

Також місцеві депутати звернулися до ОБСЄ, СНД, Європейського парламенту, міжнародного комітету Червоного Хреста та до генсека ООН із закликом «вплинути на керівництво Молдови для повернення до адекватного діалогу та припинити порушення прав і свобод мешканців Придністров'я».

У заяві місцеві депутати наголосили, що Молдова нібито розв'язала проти невизнаного Придністров’я «економічну війну», а також звинуватили Кишинів у тому, що він нібито навмисно блокує переговори з Тирасполем.

Водночас перед з'їздом депутатів Придністров’я речник уряду Молдови Даніел Воде заявляв, що цей захід не несе небезпеки ескалації та дестабілізації ситуації в даному регіоні.

«Я сказав дуже чітко, що немає небезпек ескалації та дестабілізації ситуації в цьому регіоні нашої країни. Це чергова кампанія, яка намагається створити істерику в суспільстві навколо цієї так званої події в Тирасполі. Це подія, спланована тими, хто знаходиться на лівому березі Дністра, та Кремлем, – наголосив він, додавши, що Кишинів не бачить «небезпеки дестабілізації». – Ми уважно стежимо і повторюємо, що цей регіон теж хоче миру та безпеки. А те, що відбувається в Тирасполі, це пропагандистська подія, прийом, який не заслуговує на прямі трансляції іноземних журналістів або напружених заголовків у новинних бюлетенях».

Як пише NewsMaker, з початку 2024 року Кишинів скасував митні пільги для придністровських підприємців. Це викликало гостру реакцію Тирасполя. «Влада» регіону організовувала в Тирасполі протести проти дій Кишинева.

Як відомо, 28 лютого у Тирасполі відбувся «З'їзд депутатів усіх рівнів». У ньому взяли участь депутати місцевого законодавчого органу та місцеві районні, міські та сільські депутати, депутати першого скликання місцевого законодавчого органу, представники місцевого виконавчого органу та лідер невизнаного Придністров’я Вадим Красносільський.

Це сьомий такий з'їзд. Минулий відбувся у 2006 році, тоді місцеві депутати ухвалили рішення про проведення референдуму щодо приєднання до Росії. У тому ж році такий референдум відбувся і на ньому понад 90 % учасників проголосували за входження невизнаної ПМР до складу Росії. Міжнародна спільнота та Кишинів результати референдуму не визнали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW оцінили ризики вторгнення в Україну з Придністров'я

Надрукувати
мітки:
коментарів