Поділитись:

Паралімпійські ігри, або Як у Луцьку отримати посвідчення особи з інвалідністю

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 18 березня 2024, 12:00
Паралімпійські ігри, або Як у Луцьку отримати посвідчення особи з інвалідністю

З кожним днем людей з інвалідністю в нашій країні, зокрема й у Луцьку, на жаль, стає все більше. Опісля боротьби за здоров'я або ж навіть життя, на них чекає боротьба бюрократична. Бо ж отримати документ, який гарантує безкоштовне лікування та інші соціальні зручності не так уже й легко.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, на скільки довгим та тернистим є шлях людини з інвалідністю для отримання посвідчення. Через які перепони доведеться пройти й загалом, що потрібно, аби отримати такий документ.

Для цього ми поспілкувалися із людиною, яка безпосередньо пройшла цю, з її слів, нелегку дорогу. Й, так би мовити, з перших уст може розповісти, як усе відбувається.

Софії Красовській нещодавно виповнилося 25 років. Минулого року вона перенесла операцію на серці, під час якої у неї стався інсульт. Після лікарського втручання і з'явилися певні фізичні вади – вона не в змозі повністю користуватися правою рукою.

Усе розпочалося в березні 2023 року. З'ясувалось, що у дівчини є деякі проблеми із серцем й, аби їх усунути, треба робити операцію. Такі маніпуляції проводять у Києві, то ж дівчина вирушила туди.

Софія КрасовськаСофія Красовська

Під час операції її довелось підключити до апарату штучного кровообігу й через це обірвалися три тромби, які, на жаль, не вдалось виявити при попередньому обстеженні. Як наслідок – проблеми із пам'яттю, вади мовлення, які, уже, на щастя, вдалось перебороти, та проблеми з правою рукою. Це й стало причиною того, що дівчина отримала інвалідність.

Що треба, аби отримати посвідчення, або Як проходить комісія в МСЕК?

«Десь в середині серпня я повернулась з Києва у Луцьк. Для того, щоб отримати посвідчення, щоб отримати групу, треба пройти двотижневу реабілітацію. Неважливо, чи стаціонарну, чи амбулаторну. Спершу проходиш реабілітацію, вони дають виписку, і тільки з цією випискою ти можеш подавати документи на комісію», – розповідає про початок свого шляху Софія.

Документи та посвідченняДокументи та посвідчення

З цією випискою дівчина пішла до свого сімейного лікаря. Він дає направлення до лікарів, які мають зробити висновок про стан здоров'я. Проходити такий медогляд потрібно в обласній лікарні, каже Софія, а не в закладі, де зазвичай лікуєшся.

«Записатися в обласну лікарню до двох лікарів в один день просто нереально. Так само важко потрапити до кардіолога. У нас по усіх лікарнях запис забитий на місяць чи два. Ти коли проходиш це пекло, усіх лікарів, треба йти до свого сімейного лікаря. Потім він пише ще один папір, з яким ти йдеш до головного лікаря, він ставить печатки, на реєстратурі ти ставиш печатки. Щоб закінчити усі справи у лікарні, треба добряче побігати. Добре, що я нормально ходжу, а є люди, яким це важко або вони взагалі без ніг. Тяжко уявити, як вони це все роблять», – зазначали Софія.

Вже після такого марафону у стінах лікарні, коли усі печатки зібрані, висновки лікарів є на руках, треба ставати в чергу у Волинське обласне бюро МСЕ «Кардіологічна спеціалізована МСЕК», що на вулиці Стефаника 3-а. Аби зібрати необхідні документи в лікарів, пройти огляди та інше, Софії знадобилось три місяці. Сама ж комісія відбувалась 30 листопада.

Саме тут засідало  Волинське обласне бюро МСЕ «Кардіологічна спеціалізована МСЕК»Саме тут засідало Волинське обласне бюро МСЕ «Кардіологічна спеціалізована МСЕК»

Дівчина привезла із собою цілий стос паперів від лікарів та сіла чекати, бо ж, з її слів, до кабінету була черга з понад 15 людей. Як каже Софія, ти сидиш та просто чекаєш, коли тебе запросять. Далі подаємо розповідь Софії про те, як проходить Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) без змін:

Я заходжу. За столом сидить шість-сім людей. Більшість заповнює якісь документи і є жінка, яка ставить тобі анкетні питання: вік, сімейний стан і подібне. Мене дуже сильно здивувало ставлення лікарки, яка мене опитувала. Я зараз не працюю. І вона в мене питає: «У вас є робота?». Я кажу, що ні. І її фраза «А звідки тоді ви берете гроші?». Це дуже дивні питання. Люди без роботи якісь інші? Чи от її зацікавив чомусь мій сімейний стан. Кажу, що неодружена. Потім запитала в мене з ким проживаю. Відповіла – з хлопцем. Наступне питання вбило: «то ви неодружена і проживаєте з хлопцем? Це як таке може бути взагалі?». Було дуже дивно таке чути від працівників медичного закладу...

Далі інша лікарка опитувала мене, який у мене стан, симптоми, що я можу робити, а що ні. Просила показати руку, з якою в мене проблеми, поробити вправи й подібне. Я усе пройшла, але результати зразу не сказали. Потрібно було чекати дві години, щоб отримати назад свої документи. Я не хотіла чекати, тому вирішила заїхати наступного дня. Мені тоді віддали всього один папірець – заключення, що я пройшла комісію і мені дали групу. Але це був тільки початок шляху...

Далі дорога веде у департамент соцполітики та пенсійний фонд

Заключення Волинського обласного бюро МСЕ «Кардіологічна спеціалізована МСЕК», яке отримала Софія, є підставою для того, аби отримати посвідчення особи з інвалідністю. Для цього вона спершу відправилась у Департамент соціальної політики Луцької міської ради. Там дівчина хотіла отримати консультацію, як правильно оформити усі документи й загалом, що треба для виготовлення посвідчення.

Представник департаменту повідомив, що II група дає можливість отримувати соціальну допомогу (фінансові виплати, – ред.), але для цього треба їхати у пенсійний фонд.

«Документи у мене вже всі є, а лишилось тільки отримати посвідчення. Я приїжджаю, і мені кажуть, що для отримання соцдопомоги треба їхати у пенсійний фонд. Я звідти їду у пенсійний фонд, вони кажуть – у тебе немає стажу, їдь назад в департамент (оскільки стажу немає, тоді соцвиплати буде робити департамент, а не пенсійний фонд, – ред.). В департаменті кажуть, що потрібна довідка з комісії – в пенсійному. Ця довідка треба, щоб отримати виплати. Я їду знов в пенсійне і кажу, щоб мені дали довідку. Виявляється, що на руки вони не можуть її віддати, а тільки пересилають поштою», – каже Софія Красовська.

Посвідчення особи з інвалідністюПосвідчення особи з інвалідністю

У пенсійному фонді нашим журналістам повідомили, що якщо у вас є достатня кількість стажу, то для оформлення пенсійних виплат потрібні такі документи:

  • трудова книжка;
  • військовий квиток (якщо служили в армії);
  • диплом із закладу освіти (якщо навчались);
  • заява на перерахунок виплат на банківську картку (за бажання у банку відкривається рахунок, якщо такого немає, і заповнюється заява з проханням нараховувати на цей рахунок кошти);
  • довідка з МСЕК та документ, що посвідчує особу.

Також працівниця фонду зауважила, що у трудовій книжці та інших документах не має бути жодних виправлень. Якщо ж такі будуть, то потрібно буде уточнювати ці дані й процес може затягнутися. Загалом оформлення виплат може займати до десяти робочих днів з дня звернення у випадку, коли нічого не треба уточнювати через похибки в документах.

Опісля мандрівок між департаментом соцполітики та пенсійним фондом, дівчина повернулась знову у департамент, де й усе закінчилось. Там лише довелось заповнити дані про себе і чекати, коли посвідчення буде готове.

У департаменті соціальної та ветеранської політики кажуть, що виготовлення посвідчення займає десять робочих днів. Якщо у вас немає стажу, тоді необхідно взяти довідку у пенсійному фонді, паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) та підійти в одне з відділень департаменту:

  • проспект Волі, 4-а;
  • проспект Соборності, 18;
  • вулиця Сергія Климчука (Бенделіані), 7.

Департамент соціальної та ветеранської політики Луцької міської радиДепартамент соціальної та ветеранської політики Луцької міської ради

За словами Софії, документи вона подала ще на початку грудня, а отримати посвідчення особи з інвалідністю змогла вже на початку січня.

Зауважимо, що кількість людей, які отримують допомогу від департаменту соціальної та ветеранської політики з кожним роком збільшується. Наші журналісти направили інформаційний запит в установу. Там нам повідомили, що у 2021 році кількість осіб з інвалідністю, які не мають права на пенсію, але отримують державну допомогу, кількість осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, осіб, які потребують забезпечення санаторно-курортним лікуванням, осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС сягала 5 198 людей (йдеться про I, II та III групи).

Паралімпійські ігри, або Як у Луцьку отримати посвідчення особи з інвалідністю

Вже у 2023 році кількість осіб, що належать до згаданих вище категорій зросла – майже 5 700 людей. Зауважимо, що в департаменту не було інформації про кількість зареєстрованих осіб з інвалідністю, які отримують пенсію. Тому можемо припустити, що осіб з інвалідністю в Луцький громади ще більше.

Що може бути не так із довідкою від МСЕК?

«Що цікаво – я можу сама пересуватися, але повністю себе обслуговувати – ні. Проте в мене в довідці не прописано, що я потребую догляду, але по факту він мені потрібен. Я дзвоню до сімейного й уточнюю за це. Вона мені каже, що зараз в країні довідку про те, що людина потребує догляду, дають тільки інвалідам першої групи, які вже є лежачими. Навіть якщо у тебе нема руки, то тобі ніхто не дасть довідку, що ти потребуєш догляду», – розповідає Софія.

Документи з МСЕКДокументи з МСЕК

Другу групу інвалідності дівчина отримала не на усе життя, тому їй потрібно проходити медико-соціальну експертну комісію щороку. Повторна відбудеться вже у листопаді 2024 року. Й Софія знову буде змушена пройти цю подорож у світі лікарської бюрократії.

Що дає посвідчення людини з інвалідністю?

Серед переваг такого документа – чотири безкоштовні реабілітації на рік. Таким чином можна безкоштовно покращити свій як фізичний, так і ментальний стан. Софія каже, що одну безкоштовну реабілітацію уже пройшла і лишилося ще три. У березні вона знову почала ходити до лікарів та займатися із ними. Окрім того, є й інші пільги:

«Посвідчення люди з інвалідністю у моєму випадку дає безкоштовний проїзд у тролейбусі, ще деякі пільгові штуки та щомісячну виплату у розмірі 2 500 гривень. Але як на ці гроші можна прожити? Хіба якщо у тебе своє житло, а за комуналку платить хтось інший, то щось може бути. Але якщо ти хочеш бути соціальною людиною і піти десь випити кави у кав’ярні, то цього не вийде», – зазначає Софія.

Вона додає, що виплати їй прийшли не за один місяць, а одразу за три – з того моменту, як вона пройшла комісію і їй присвоїли групу.

Загалом, за її словами, отримати посвідчення не дуже важко, але займає доволі багато часу. Бо ж поки збереш усі документи, висновки лікарів, усі штампи та пройдеш усі консультації, й оком не змигнеш, як пройде близько п'яти місяців. Саме стільки часу їй знадобилось, аби усе це впорядкувати й отримати посвідчення особи з інвалідністю.

Вона також зауважила, що людям з вадами опорно-рухового апарату це буде зробити складніше, бо ж потрібно дуже багато пересуватися, наприклад, між поверхами лікарні. Буде добре, якщо з цим хтось допомагатиме, але щоб зробити це самотужки доведеться попітніти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
10 квітня 2024
23 березня 2024
05 лютого 2024
02 січня 2024
05 грудня 2023
28 листопада 2023
09 жовтня 2023
20 вересня 2023
09 вересня 2023