Поділитись:

Найстаріша людина в історії: незвичайне життя жінки, яка прожила 122 роки (фото)

Неділя, 25 лютого 2024, 01:29
Найстаріша людина в історії: незвичайне життя жінки, яка прожила 122 роки (фото)

Жанна Кальман, яка народилася в Арлі, Франція, 21 лютого 1875 року, вижила і стала найстарішою людиною в історії, досягнувши віку 122 років 164 днів, коли вона померла 4 серпня 1997-го. 

Про це пише Книга рекордів Гіннеса, – зазначає ТСН.

Її вік був добре задокументований протягом її життя: її свідоцтво про народження збереглося, і вона значилася у 14 записах. Стверджувалося, що було декілька людей старших за Жанну, але доказів ніколи не було достатньо.

Вийшовши заміж 1896 року за Фернана, який був її багатим далеким родичем, Жанна насолоджувалася життям у вищому суспільстві Арля.

Вона жила у великій квартирі над сімейним магазином тканин Фернана, і в неї були слуги, які готували для неї та прибирали.

Не маючи необхідності працювати, Жанна проводила час, займаючись такими хобі, як фехтування, полювання, альпінізм, плавання, теніс, катання на роликових ковзанах, їзда на велосипеді, якою вона продовжувала займатися до 100 років, та музика.

Найстаріша людина в історії: незвичайне життя жінки, яка прожила 122 роки (фото) 

1898-го, у віці 22 років, Жанна народила єдину дитину, Івонну Марі Ніколь Кальман, яка 1926 року народила єдиного сина Фредеріка.

На жаль, дочка і онук Жанни померли відносно у молодому віці: Івонна померла від плевриту у свій 36-й день народження, а Фредерік загинув в автокатастрофі у віці 37 років, того ж року, коли помер його батько, зять Жанни.

Не маючи спадкоємців, 1965 року 90-річна Жанна підписала «зворотну іпотеку» з адвокатом на ім'я Андре-Франсуа Раффре. В обмін на право власності на її квартиру Раффре, якому тоді було 47 років, погодився платити Жанні 2500 франків на місяць і дозволити їй там жити до самої смерті.

Він не знав, що уклав угоду з кимось, хто згодом стане найстарішою зареєстрованою людиною в історії.

Попри те, що на момент укладання угоди Жанна була майже вдвічі старша за Раффре, вона пережила його. Він помер у віці 77 років 1995-го, і до цього часу Жанна отримувала виплати, що більш ніж удвічі перевищують вартість квартири.

Після смерті Раффре його сім'я була зобов'язана продовжувати платити, попри те, що Жанна не жила в квартирі від 1985 року, переїхавши до будинку для літніх людей у 110 років.

Повідомляється, що Жанна пояснила своє дивовижне довголіття дієтою, багатою на оливкову олію, яку вона також щодня втирала в шкіру.

Хоча її дієта була в основному здоровою, вона любила балуватися шоколадом, іноді з'їдала кілограм на тиждень, а після завжди їла десерт, випивала невелику склянку портвейну та курила цигарку.

Жанна курила майже ціле століття – почала в 21 рік і припинила, коли їй було 117 — тому що користуватися запальничкою стало важко через погіршення зору.

Найстаріша людина в історії: незвичайне життя жінки, яка прожила 122 роки (фото) 

Попри цю звичку, Жанна все життя залишалася здоровою і одного разу заявила на телебаченні, що ніколи не хворіла. Її відправили до лікарні через серцеву недостатність у віці 111 років, але її успішно вилікували, а пізніше вона страждала на артропатію, але знову успішно вилікувалася протизапальними препаратами.

1988-го у віці 112 років Жанна була визнана найстарішою з людей, що на той час жили у світі, а через два роки, у віці 114 років, вона з'явилася в ролі самої себе у фільмі про Вінсента ван Гога «Вінсент і мої», ставши найстарішою акторкою у світі за всю історію.

Жанна стверджувала, що познайомилася з художником, коли була ще підлітком і працювала в магазині свого дядька, а пізніше згадувала, що він був «потворний як гріх, мав мерзенний характер і пах випивкою», хоча, за її словами, вона вибачила йому його поведінку і погані звички.

Попри переїзд до будинку для літніх людей, Жанна зберегла високий ступінь самостійності. Прокидаючись щодня о 6:45 ранку і молячись, вона робила розтяжку в кріслі, самостійно вмивалася фланеллю і готувала собі фруктові салати після сніданку.

Решта її розпорядку дня складалася з двогодинного сну в кріслі, спілкування з друзями в будинку для літніх людей, вечері та прослуховування музики перед сном о 22:00. Щоп'ятниці вона відвідувала вечірні молитви та месу в неділю.

Найстаріша людина в історії: незвичайне життя жінки, яка прожила 122 роки (фото) 

За місяць до свого 115-річчя Жанна впала і зламала стегнову кістку. Після операції їй довелося пересуватися в колісному кріслі, і вона більше не могла дотримуватися свого порядку дня.

1995-го у віці 120 років Жанна була визнана найстарішою людиною, яка коли-небудь жила на світі. Вона мала гострий розум, а її кмітливість залишилася недоторканою, що вона продемонструвала, відповідаючи на запитання журналістів, на яке майбутнє вона очікує: «Дуже коротке».

Жанна померла 4 серпня 1997 року у віці 122 років 164 днів. За словами Жана-Марі Робіна, одного з соціологів, які підтвердили вік рекордсменки, попри те, що її почуття погіршилися настільки, що вона майже повністю осліпла і оглухла, протягом декількох місяців, що передували її смерті, вона мала хороше здоров'я.

Жанна вже майже три десятиліття утримує рекорд найстарішої людини за всю історію і залишається єдиною людиною, яка досягла 120-річного віку.

Однак, враховуючи зріст тривалості життя в усьому світі, її рекорд цілком може бути побитий у найближчому майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів