Луцькі волонтери виготовляють особливі підставки для окопних свічок (відео)

Четвер, 22 лютого 2024, 10:52

За час повномасштабної війни працівники металообробного підприємства в Луцьку виготовили 500 підставок під окопні свічки для військовослужбовців. За допомогою таких підставок бійці можуть розігріти їжу чи воду, щоб приготувати чай або ж зігрітися.

Про це Суспільному розповів волонтер, представник виробництва Юрій Бондарчук. Говорить: виріб є досить простим у виготовленні та необхідний для військових.

Працівник підприємства завантажив уже готові вироби в ящики

Торік, зазначив волонтер Юрій Бондарчук, на підприємстві виготовили понад 200 таких підставок під окопні свічки.

«Ми їх виготовляли в короткі терміни залежно від потреби і передавали. Термін виготовлення складав до тижня», – сказав представник підприємства.

Юрій Бондарчук показує підставку під окопну свічку

Підставка є легкою та зручною в користуванні, каже Юрій Бондарчук, і її вага становить 150 грамів. З його слів, орієнтовна вартість виготовлення однієї одиниці – 150-200 гривень: ці витрати підприємство покриває самостійно.

«Від початку не афішували нашої діяльності: виготовляли протитанкові їжаки, розтяжки проти проїзду колісного транспорту. До нас звернулися волонтери з ініціативою. Ми погодили дизайн, технічну частину і почали виготовлення», – каже представник виробництва.

Зі слів Юрія Бондарчука, виробництвом підставок займаються п’ятеро спеціалістів: слюсар, оператор стрічкопильного верстата, зварювальники та пакувальник.

Для швидкого зварювання заготовок з трубою у готовий виріб, розповів зварювальник Орест Абрагамовський, використовують кондуктор, який виготовили на виробництві власноруч.

Орест Абрагамовський

«Кондуктор складається з трьох фіксаторів, які тримають кронштейни. Вони служать для того, щоб кожна підставка для окопної свічки виходила однаковою і геометрично правильною. Три кронштейни завдовжки 20 см і трубка, нарізана на механічній пилці: все це виготовлене з листкового металу», – каже працівник.

Підставка в процесі виготовлення

Для створення підставок використовують трубу діаметром 51 мм довжиною шість метрів, сказав оператор стрічкопильного верстата Олег Литвинчук.

Шестиметрові труби для нарізання деталей

Зі слів майстра, з однієї труби шестиметрової виходить 250-270 сегментів.

Нарізані сегменти з металевої труби

«Для виготовлення окопних підставок ми використовуємо трубу 55 мм, і ріжемо на отакі сегменти на стрічкопильному верстаті. Це займає приблизно година-дві часу», – сказав працівник підприємства.

Олег Литвинчук

Кожен зварений виріб шліфують, аби було неможливо поранитись на небезпечних ділянках підставки, зазначив волонтер Юрій Бондарчук.

Майстер шліфує гострі «ребра» підставки

Щомісяця на підприємстві є в залишках орієнтовно два-три кубічних метри гофрокартону, який передають луцьким волонтерам для виготовлення окопних свічок, – розповів представник підприємства.

Луцький волонтер показує гофрокартон, котрий використовується для створення окопних свічок

«Ми, як і всі українці, хочемо долучитися, і хочемо допомогти нашим військовим задля швидкої перемоги й миру в нашій країні», – додав Юрій Бондарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: