Поділитись:

У Польщі фермери закидали яйцями представництво Єврокомісії та запалили фаєри (відео)

П'ятниця, 16 лютого 2024, 13:51
У Польщі фермери закидали яйцями представництво Єврокомісії та запалили фаєри (відео)

У Польщі тривають протести фермерів проти «Зеленої угоди» ЄС. Протестувальники закидали яйцями представництво Єврокомісії у Вроцлаві, мирна демонстрація переросла в заворушення із запаленими фаєрами і петардами.

Про це повідомив «Інформатор» з посиланням на польську радіостанцію RMF24.

Фермери зранку протестують проти «Зеленої угоди» Єврокомісії та імпорту сільськогосподарської продукції з України. На самому початку демонстрації, яка стартувала 15 лютого, о 10:00 за місцевим часом, у місті виникли заворушення. Протестувальники палили фаєри і петарди, висловлюючи невдоволення своєю ситуацією і вимагаючи підтримки тваринництва. Також будівлю представництва Єврокомісії закидали яйцями.

Організатори оголосили про розпуск протесту о 17:00, проте фермери залишилися на місці. Вони заявили, що їхні протести не привели до діалогу з владою, і вони не згодні з планами Єврокомісії. Давид Кухарек, фермер із гміни Добромеж, заявив, що сектор тваринництва потребує державної підтримки. Протестувальники вимагають скасування «Зеленої угоди» ЄС, яка, на їхню думку, негативно впливає на їхню діяльність.

Влада продовжила обмеження в центрі міста до кінця протесту. Поліція стежить за ситуацією і готова втрутитися, якщо буде потрібно.

Протести польських фермерів та їх причини

Фермерські протести тривають уже багато тижнів не тільки в Польщі, а й по всій Європі. Виробники виступають проти не тільки безконтрольного припливу продовольства з України, а й правил ЄС, пов'язаних із так званою «Зеленою угодою». Найбільш кричущим випадком протестів став інцидент біля пункту перетину польсько-українського кордону «Ягодин – Дорогуськ», де польські фермери висипали частину зерна на дорогу з трьох українських вантажівок.

9 лютого польські фермери попередили, що знову готують протести. Вони збираються на місяць заблокувати прикордонні переходи з Україною. Одна з причин протесту – рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю сільськогосподарськими товарами з Україною до червня 2025 року.

20 лютого польські фермери обіцяють знову заблокувати всі прикордонні пункти пропуску з Україною. Йдеться не лише про прикордонні переходи, а й вузли зв’язку та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій та морських портів. Протестувальники вимагають громадської підтримки своїх дій.

Нагадаємо: на пункті пропуску «Ягодин» триває акція протесту українських перевізників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів