Поділитись:

Лисиці в місті: що робити лучанам при зустрічі з хижаком

Середа, 14 лютого 2024, 10:55
Лисиці в місті: що робити лучанам при зустрічі з хижаком

Останнім часом у населених пунктах Луцької громади почастішали випадки появи лисиць. Передусім це пов’язано із забороною полювання на диких тварин на період воєнного стану, а також тим, що територія громади розташована у багатому природному середовищі, такому як ліси, парки, зелені зони та інші місця, де тварини можуть знайти прихисток та джерела їжі.

Про це інформує відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Лисиці є дуже адаптивними тваринами і можуть пристосовуватися до різних умов життя, включаючи міські та сільські території. Вони є всеїдними і можуть полювати на різні види тварин, а також споживати фрукти, гриби та іншу рослинну їжу.

Лучанам нагадують деякі основні поради для безпечної взаємодії з лисами та й загалом дикими тваринами у безпосередній близькості до людських помешкань:

  1. Уникайте контакту! Намагайтеся уникати контакту з дикими тваринами. Навіть якщо тварина виглядає безпечно, краще дотримуватися достатньої відстані і не наближатися до неї.
  2. Не годуйте! Не годуйте диких тварин. Їжа, яку люди дають диким тваринам, може змінити їхню поведінку та спосіб життя та залучити їх до місць проживання людей.
  3. Приберіть їжу та сміття! Зберігайте харчові відходи у закритих контейнерах, щоб уникнути приваблення диких тварин. Також важливо регулярно прибирати сміття, щоб не привертати їх у ваше подвір'я.
  4. Не тримайте хатніх тварин на вулиці без нагляду! Уникайте того, щоб ваші хатні улюбленці були на вулиці без нагляду, особливо вночі, коли зростає ризик контакту з дикими тваринами.
  5. Дотримуйтесь правил безпеки! Якщо ви зустріли дику тварину на вулицях громади, залишайтеся спокійними, не робіть зайвих рухів та не лякайте тварину, відійдіть на безпечну відстань.

Держпродспоживслужба у співпраці та координації з обласними військовими адміністраціями із залученням користувачів мисливських угідь та місцевих мисливців для запобігання виникненню сказу проводить робота з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, зокрема шляхом визначення безпечних територій для розкладки приманок з вакцинами вручну.

Важливо пам’ятати, що лисиці, які заражені сказом, можуть проявляти різні ознаки захворювання, залежно від стадії хвороби та інших факторів. Ознаками, що можуть вказувати на те, що лисиця хвора на сказ, є:

  • змінена поведінка: лисиця може проявляти нетипову або агресивну поведінку, вона може бути неспокійною, дезорієнтованою або здійснювати нехарактерні рухи;
  • параліч та слабкість: у хворих на сказ лисів може виникати параліч окремих м'язів або частини тіла, що призводить до слабкості або нездатності руху;
  • порушення координації: тварина може мати проблеми з рівновагою та координацією рухів. Вона може ходити нестійко або тремтіти під час руху;
  • зміни в зовнішності: хвора лисиця може мати виражені ознаки захворювання, такі як матова шерсть, відсутність реакції на зовнішні подразники, а також рани або виразки на шкірі;
  • зміни в поведінці у реакції на воду: тварина може намагатися уникати води або, навпаки, без міри її пити;
  • нетипові звуки: хвора лисиця може видавати нехарактерні звуки, такі як скрегіт або стукотіння зубами та гавкіт, що можуть бути ознакою хвороби або дискомфорту.

«Якщо ви помітили лисицю з такими ознаками у житлових районах громади, важливо уникати будь-якого контакту з нею та сповістити відділ комунікацій «15-80» департаменту «Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку» за телефонами: 066 1580-333, 0800 10-1580 або за допомогою мобільного додатку «1580 Луцьк» про місце та час виявлення тварини, її зовнішній стан. При можливості сфотографуйте тварину з безпечної відстані», – рекомендують лучанам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів