Поділитись:

У Раді обиратимуть між електронними повістками та «бусиками ТЦК», – Арахамія

Субота, 10 лютого 2024, 08:48
У Раді обиратимуть між електронними повістками та «бусиками ТЦК», – Арахамія

Голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, яка складає більшість Верховної Ради, повідомив, що наразі немає остаточного рішення.

Між першим та другим читанням мобілізаційного законопроєкту у Верховній Раді шукатимуть компромісний варіант, який би стимулював військовозобов’язаний погодитися на електронні повістки або змусив змиритися із «бусиками ТЦК» на вулицях, – заявив він ТСН.

З його слів, ідея електронних повісток виникла на противагу «полюванню» ТЦК на військовозобов’язаних із бусиками та блокпостами  на вулицях.

«Для цього треба всіх [військовозобов’язаних] мати в одній системі. Ми прийняли вже закон 10062, який дозволяє зробити в системі "Оберіг" Міністерства оборони реєстр всіх військовозобов'язаних... Для чого це? Для того, щоб ми зрозуміли, скільки взагалі людей, які можуть теоретично бути призвані, і таким чином спланувати так звану смарт-мобілізацію», – пояснив нардеп.

Водночас він зауважив, що у Раді розуміють необхідність примусу до «електронної мобілізації», тому розглядають різні варіанти. 

«Те, що запропонували зараз в Міністерстві оборони і Генеральному штабі – все заарештувати і таке інше – не підходить. Це занадто жорстко, по-перше. По-друге, в держави взагалі немає потужностей всіх цих людей змусити і заарештовувати, потім кримінальні провадження... Я думаю, що це просто по мертвому колу ми ідемо. Але треба мати якийсь примус», – наголосив Давид Арахамія. 

Голова фракції «Слуги народу», яка складає більшість Верховної Ради, повідомив, що наразі немає остаточного рішення.

«Ми не знаємо, що це буде – будемо шукати баланс між першим та другим читанням, розмовляти всередині парламенту між всіма фракціями і, думаю, знайдемо врешті-решт якесь компромісне рішення, яке дозволить з одного боку стимулювати людей це робити, з іншого боку - карати їх якось, але, як то кажуть, не летально... Або люди врешті решт скажуть: та нехай вони по вулицях їздять, як зараз, не треба нічого електронного... Я теж допускаю, що може бути і такий сценарій, якщо буде консенсус певний політичний», – резюмував він.

Нагадаємо:  Верховна Рада 7 лютого ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про посилення мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів