Поділитись:

Аналіз крові може виявити причини пошкодження мозку в новонароджених

Понеділок, 05 лютого 2024, 03:33
Аналіз крові може виявити причини пошкодження мозку в новонароджених

Аналіз крові може виявити причину пошкодження мозку в дітей, які пережили кисневе голодування до або під час народження. Це пришвидшить діагностику проблеми і допоможе обрати правильне лікування.

Немовлята, які пережили кисневе голодування, нерідко страждають на гіпоксично-ішемічну енцефалопатію, що може призвести до церебрального паралічу, епілепсії, глухоти або сліпоти, пише УП.Життя.

У ході дослідження, опублікованого в журналі JAMA Network Open, вчені встановили, що тривале кисневе голодування може виникати через стрес матері, погане харчування, інфекцію під час вагітності або в результаті кровотечі у породіллі.

Допомога дитині з гіпоксично-ішемічною енцефалопатією зазвичай передбачає охолодження всього тіла – застосування терапевтичної гіпотермії. Ця процедура може допомогти запобігти смерті та інвалідності. 

За словами вчених, до розробки терапевтичної гіпотермії близько чверті постраждалих новонароджених, ймовірно, померли від нестачі кисню в мозку, тоді як 75%, які вижили, ризикували отримати серйозну інвалідність. 

Але, як наголошують вчені, у деяких випадках ця процедура підвищує ризик смертності. Деякі немовлята не почуваються краще після лікування охолодженням, каже команда дослідників. Це вказує на те, що їхні травми головного мозку можуть мати інші причини.

Встановити їх може допомогти аналіз крові. На причину пошкодження мозку вкажуть генетичні маркери. Отримані результати можуть зрештою призвести до швидкої діагностики травми головного мозку в новонароджених і допомоги у прийнятті рішень щодо лікування.

У всьому світі гіпоксично-ішемічна енцефалопатія є основною причиною смерті та інвалідності серед дітей, народжених доношеними. Щороку вона вражає близько 3 мільйонів малюків.

60% усіх смертей, пов’язаних із гіпоксично-ішемічною енцефалопатією, припадає на Південну Азію, особливо, Індію.

Надрукувати
мітки:
коментарів