Поділитись:

Хто з пенсіонерів отримує надбавки до пенсій – відповідь ПФУ

Неділя, 28 січня 2024, 06:18
Хто з пенсіонерів отримує надбавки до пенсій – відповідь ПФУ

Начальниця управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області Вікторія Поляковська поінформувала, що надбавка до пенсій в Україні виплачується щомісячно пенсіонерам, які досягли певного віку. 

Про це Вікторія Поляковська розповіла в ефірі телемарафону «Єдині новини», – пише Суспільне.

«Ці доплати існують уже не перший рік. Вони виплачуються щомісячно пенсіонерам, які досягають відповідного віку: 70, років, 75, 80 років. Тобто при досягненні особою цього віку їй одночасно без звернення встановлюється ця доплата. Є надбавки, які встановлюються автоматично, а є такі, щодо яких потрібно звертатися. На це треба звернути велику увагу», – сказала Поляковська.

За її словами, при призначенні пенсії доплата за понаднормовий стаж призначається автоматично, але людина повинна звернутися за призначенням пенсії.

«Наступні доплати, які призначаються автоматично, за якими не потрібно звертатися, якщо людина досягає 65-річного віку і має необхідний стаж: жінка 30 років, чоловік 35 років. Їм встановлюється доплата, якщо розмір пенсії не перевищує 40% від мінімальної заробітної плати. З 1 січня мінімальна зарплата в Україні становить 7100 грн. Якщо у 65-річної людини, яка має необхідний стаж, розмір пенсії менше, ніж 2840 грн, їй встановлюється відповідна доплата. Тобто без звернення особи. Також для 70-річних людей встановлюється доплата до 300 грн без звернення при досягненні цього віку. Аналогічний підхід і до 75-річних (доплата до 456 грн — ред.), і до 80-річних (доплата до 570 грн – ред.)», – пояснила вона.

Крім того, додає Поляковська, є підвищення, щодо яких теж не треба звертатися.

«Це підвищення «дітям війни». Вони були встановлені автоматично ще у 2007 році при ухваленні відповідного закону», – сказала начальниця управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області.

Щодо тих підвищень та надбавок, для яких людина повинна подати документи, відповідну заяву, то за її словами, є поняття «надбавок на непрацездатних неповнолітніх дітей».

«Ця надбавка призначається у разі, якщо людина, яка отримує пенсію, має на своєму утриманні неповнолітню дитину і не працює. Для цього треба подати заяву та свідоцтво про народження дитини. Ця сума стала. Але якщо це стосується пенсій, призначених відповідно до закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, то ця сума становить 150 грн. А якщо пенсія призначена відповідно до закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, тобто це всі наші військовослужбовці, то для таких встановлюється надбавка у розмірі 50% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Один раз встановивши таку надбавку, її перераховують щоразу в разі зміни прожиткового мінімуму», – сказала Поляковська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
23 березня 2024
15 березня 2024
06 березня 2024
01 березня 2024
22 лютого 2024
23 січня 2024
10 січня 2024
06 січня 2024
03 січня 2024