Поділитись:

На Волині – скандал: 160 га «золотої» землі продали без відома громади (відео)

П'ятниця, 19 січня 2024, 22:06
На Волині – скандал: 160 га «золотої» землі продали без відома громади (відео)

На Волині спалахнув гучний скандал. У Старовижівській громаді ледь не задарма продали дорогоцінну землю. Йдеться, про 160 гектарів, на яких розташовані археологічні пам'ятки, та і взагалі – це природно-заповідна територія. Купила землю новостворена компанія з львівською пропискою. Там нібито мають видобувати пісок.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV». 

Як тільки з'явилась новина про те, що землі збираються продавати, місцеві забили на сполох.

Журналістам житель Старої Вижівки та військовослужбовець Матвій повідомив, що він дуже цим обурений.

«Я, звісно, обурений. Дуже сильно. Тим більше, що я зараз служу. І виходить так, що ми захищаємо закон і незалежність, а вони просто під носом крадуть і намагаються нажитися, поки люди захищають і віддають свої життя. І не знаю чого, і за що я там знаходжуся, якщо таке беззаконня відбувається», – сказав він.

Чому ця земля такий ласий шматок пояснює далі:

«Там велика кількість залежів піску. Чисто. без глини, його можна використовувати і в будівництві, і в виробництві бруківки, парканів та будь-чого. І так само там велика кількість лісу. Там виходить, як заказник – вся територія ліс. І, відповідно, там така горбиста місцевість, багато піску під лісом».

У Старовижівській селищній раді кажуть: землі, які продали фірмі на аукціоні, справді дуже цінні, адже на цій території є і археологічні, і культурні пам'ятки.

«Дане родовище розміщене на території, де знаходяться археологічні памʼятки. Які в нас називаються «Семенова гора» і «Галина-Воля 1». Ці памʼятки археологічні, були внесені до переліку культурної спадщини Волинської області. Крім того, територія того родовища, яке пропонується для розробки, знаходиться в межах Загальнозоологічного заказника «Смолярівський» місцевого значення», – зазначив Юрій Новік, головний спеціаліст відділу землевпорядкування, містобудування та архітектури Старовижівської селищної ради.

Про наміри Державної служби геології та надр України продати цю землю у громаді і, взагалі, нічого не чули.

«Про те, що Державна служба геології та надр України виставила на аукціон право користування надрами на території нашої громади, Старовижівської, родовище «Старовижівське», без нашого відома, ми нічого не знали. Селищна рада нічого про це не знала. Ми про це взнали випадково. Ось це ми дізнались 8 числа (січня – ред. ). 9 числа в нас вже був підготовлений лист на адресу Державної служби геології та надр України, й в тому числі копія була надіслана в Спеціалізовану прокуратуру природоохоронну, де вимагали, щоб припинили або відмінили аукціон по даному лоту», – додав Юрій Новік.

Попри звернення селищної ради аукціон відбувся. Вже 17 січня майже 160 га землі Волині «пішли з молотка» всього за 4 мільйони 271 тисячу гривень. Так, за ці гроші наступні 20 років буде видобувати тут корисні копалини. Попередньо, пісок. Переможцем аукціону стало ТзОВ «САНДЕКС», яке зареєстроване на Львівщині та засноване зовсім нещодавно. Керівник фірми Ігор Яриш спілкуватись з журналістами телеканалу не бажав.

«Не готовий з вами спілкуватися, перепрошую. Не готовий. Будуть у мене всі документи – тоді я буду спілкуватись. Дякую, вибачте», – сказав Ігор Яриш.

У Старовижівській селищній раді наголошують: хоч аукціон і провели, зупинятися боротися за землі – не будуть.

«Після того, як ми дізнались, що аукціон таки відбувся, ми скерували до органів прокуратури лист-звернення з вимогою про те, щоб вжити всіх представницьких заходів з метою охорони навколишнього середовища культурної спадщини, щоби той аукціон, що відбувся визнали недійсним», – наголосив Юрій Новік.

Відповідно ці археологічні та культурні спадщини охороняються законом. Чому сталося, що Державна служба геології та надр України про це або не знала, або не надала цьому належного значення та й виставила таку дорогоцінну ділянку на аукціон поки невідомо.

«Офіційний запрос надсилайте, будь ласка. І ми вам надамо офіційну відповідь», – повідомили у приймальні Державної служби геології та надр України Романа Опімаха.

У прокуратурі Волині кажуть, що над цим випадком вже працюють.

«Прокуратурі відомо про ситуацію. До нас дійшло звернення. І зараз прокурори всебічно вивчають все, що з цією ситуацією пов'язано», – розказала речниця Волинської обласної прокуратури Наталія Мурахевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів