Поділитись:

Лавреатка найпрестижнішої японської літературної премії написала роман за допомогою ChatGPT

П'ятниця, 19 січня 2024, 05:21
Лавреатка найпрестижнішої японської літературної премії написала роман за допомогою ChatGPT

Японська письменниця Ріе Кудан, лавреатка престижної премії Акутаґави, зізналася, що приблизно 5 % свого переможного роману написала за допомогою ChatGPT.

Про це повідомляє видання RFI, – пише Суспільне. 

СhatGPT допоміг Ріе Кудан написати футуристичний роман Tokyo-to Dojo-to («Токійська вежа співчуття»). Події книжки розгортаються в Токіо майбутнього: історія розповідає про вежу-в'язницю, а наскрізною темою є штучний інтелект.

Авторка поділилася, що генеративний ШІ допоміг «розкрити її потенціал». Під час церемонії після оголошення переможиці премії Акутаґави вона розповіла, що «активно використовувала ChatGPT у написанні цієї книжки». Щобільше, Кудан заявила, що «близько п'яти відсотків книги дослівно цитують речення, згенеровані штучним інтелектом». Вона додала, що відповіді ChatGPT іноді надихали на діалоги в романі.

Окрім цього, письменниця зізналася, що «часто грається» з ШІ поза творчою діяльністю: жінка довіряє йому свої таємниці, які «ніколи не змогла б розповісти комусь іншому».

Організатори премії Акутаґави відмовилися коментувати ситуацію.

У соціальних мережах розділилися думки щодо підходу Кудан до письма. Скептики назвали його«морально сумнівним» і таким, що «потенційно не заслуговує на премію». Втім, інші відзначили її винахідливість і зусилля, яких вона доклала, експериментуючи з різними варіантами підказок від ChatGPT.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів