Поділитись:

Вчені виявили на Місяці гірські породи, яких немає в Сонячній системі

П'ятниця, 19 січня 2024, 00:12
Вчені виявили на Місяці гірські породи, яких немає в Сонячній системі

Вчені знайшли на Місяці унікальний тип породи, аналогів якій не існує у Сонячній системі. Це відкриття може кардинально змінити уявлення про місячну поверхню та її склад.

Результати дослідження міжнародної групи вчених з університетів Брістоля (Велика Британія), Мюнстера (Німеччина), а також Відкритого і Кардіффського університетів опубліковане у науковому журналі Nature Geoscience.

Як пише IFL Science, дані, які їм вдалося зібрати, свідчать, що породи мають унікальні хімічні властивості, а утворились вони у глибоких надрах Місяця 3,5 мільярда років тому, – зазначає УП. Життя.

«Походження вулканічних місячних порід – це захоплююча історія про «лавину» нестабільної кристалічної купи планетарного масштабу, утвореної охолодженням первісного магматичного океану», – сказав професор Брістольського університету та один із керівників групи дослідників Тім Елліотт.

Вчені провели ряд досліджень і виявили критичну реакцію, яка вплинула на обмін заліза та магнію у магмі. Внаслідок цього змінилися фізичні та хімічні властивості одного із її компонентів – розплаву.

«Центральним фактором обмеження є наявність типу магми, унікальної для Місяця, але пояснити, як вона могла потрапити на поверхню для взяття зразків космічними місіями, було складно», – пояснив Тім Елліотт.

Високі концентрації титану у частинах місячної поверхні були відомі ще в 1960-х і 1970-х роках, завдяки місіям NASA Apollo, які успішно повернули затверділі зразки магми з місячної кори. Недавнє картографування, зроблене орбітальним супутником, показує, що ці магми, відомі як «базальти з високим вмістом титану», поширені на Місяці.

«До цього часу вчені не могли відтворити склад магми, який відповідає основним хімічним і фізичним характеристикам базальтів з високим вмістом титану. Виявилося, що пояснити їхню низьку щільність особливо важко», – додав доктор Мартійн Клавер, науковий співробітник Інституту мінералогії Університету Мюнстера.

Геологи припустили, що базальти, багаті титаном, походять від місячної мантії або кумулятивних порід. Однак, провівши експерименти з використанням високих температур, дослідники виявили, що частково розплавлені кумулати не збігаються з базальтами, про які йдеться.

«Хоча це не повністю повторює взаємодію між розплавом і твердим тілом Місяця, ми припускаємо, що багаті титаном магми, можуть бути отримані шляхом часткового плавлення кумулатів, а розплави зазнають значних модифікацій через реактивний потік у місячній мантії», – зазначають дослідники.

Науковці переконані, що вивчення цього базальту допоможе з’ясувати, як формувалася поверхня Місяця та які процеси вплинули на це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів