Поділитись:

Можуть зрівнятися з пеніциліном: в океані знайшли гриби, які виживають в екстремальних умовах

Середа, 17 січня 2024, 01:23
Можуть зрівнятися з пеніциліном: в океані знайшли гриби, які виживають в екстремальних умовах

У сутінковій зоні океану вчені знайшли велику кількість грибів, які потенційно придатні для використання у лікарських препаратах.

Вони можуть зрівнятися за силою дії з пеніциліном, повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Frontiers in Science, – передає УП.Життя.

Науковці із Саудівської Аравії та Іспанії провели найбільший аналіз ДНК океанічних «мешканців». Вони дослідили й каталогізували 317 мільйонів генних груп морських організмів.

Особливо вчених цікавила сутінкова зона, розташована на глибині від 200 до 1000 метрів. Вона характеризується високим тиском, нестачею світла і низькими температурами, що створює екстремальне середовище, «де гриби можуть демонструвати унікальні адаптації».

Пеніцилін – це антибіотик, який походить від грибка під назвою Penicillium. Ми можемо знайти щось подібне в цих океанських грибках.

«Це потенційно може призвести до відкриття нових видів з унікальними біохімічними властивостями», – зазначив океанограф Фабіо Фаворетто.

Ще одним важливим відкриттям стала роль вірусів у збільшенні генного різноманіття. 

«Віруси вбудовуються і переносять гени з одного організму в інший. Це означає, що віруси створюють геномне біорізноманіття, що прискорює їхню еволюцію», – розповів співавтор дослідження Карлос Дуарте.

Одним із результатів такого прискорення стали гени, які дозволили організмам розщеплювати пластик. 

«Вони можуть розкладати синтетичні полімери, отримані з вуглеводнів, які зовсім недавно стали забруднювачами океану, що свідчить про те, що еволюція відбулася за кілька десятиліть», – пояснив Дуарте

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів