Поділитись:

Олицький замок: журналіст розповів таємниці Радзивілів (відео)

Неділя, 14 січня 2024, 10:05
Олицький замок: журналіст розповів таємниці Радзивілів (відео)

«Про палац і замок у містечку Олика, що на Волині, мало хто знає. Хоча тут розташований один із найдивовижніших палаців України. По-перше, це історія про величезні багатства, тому що один із власників цього палацу був настільки багатою людиною, що наказав вилити свій портрет з чистого срібла. Це історія про видатну родину Радзивілів, яка володіла цим палацом понад 400 років», – так описує Олицький замок журналіст Акім Галімов.

У проєкті «Українські палаци. Золота доба» журналіст розповів, як одна родина могла володіти палацом 400 років, переживши війни, прихід та занепад імперій, – повідомляє ІА Волинські новини.

Селище Олика розташоване неподалік від Луцька. Його розквіт розпочався в період, коли землі входили до складу Великого Князівства Литовського. Це були буремні часи, які вимагали від аристократів будувати не просто палаци, а цілі оборонні споруди, розміром із невелике містечко.

Засновником мурованого замку був князь Микола Радзивіл «Чорний» у 16-му столітті. Будівництво замку було розпочато у 1564 році, але не закінчено за його життя. Родина Радзивілів була однією з найзаможніших та найвпливовіших у ті часи. Її представники мали чимало титулів, носили корони та ставали кардиналами при дворі Папи Римського. Про їхні багатства складали легенди – Радзивіли мали у приватній власності землі, що за площею вдвічі переважають територію сучасної Бельгії.

Реконструкцію замку було завершено через пів століття після смерті Миколи, коли ним володів його онук Альбрехт Радзивіл. Палац повністю відповідав вимогам багатого землевласника – це була двоповерхова будівля з цегли, поруч якої було чимало оборонних споруд. Але від оригінальної забудови часів Альбрехта майже нічого не залишилося, адже його родичі часто перебудовували маєток.

Родина мала достатньо коштів, аби наповнювати палац коштовними речами, серед яких картини видатних митців. Там приймали поважних гостей з Європи, які приїздили до Радзивіллів. Поблизу Альбрехт звів велику церкву, а також вкладав гроші в розвиток Олики, зробивши її одним із торговельних центрів. Після смерті Альбрехта Радзивіла у 1653 році розпочався повільний занепад населеного пункту та замку.

Олицький замок: журналіст розповів таємниці Радзивілів (відео)

Але була ще друга золота доба, яка розпочалася у середині 18 століття, коли Олицький замок перебував у власності правнука Альбрехта Михайла Радзивіла. Він збудував ще кілька приміщень та новий палац навпроти головної брами.

У випуску Акім Галімов презентував 3D-модель замку в період розквіту, порівнявши з нинішнім станом історичної пам’ятки.

Олицький замок: журналіст розповів таємниці Радзивілів (відео)

З плином часу Олицький замок зазнавав змін у будові та інтер’єрі, почав занепадати. У 1760 році його захопили та пограбували російські військові. Під час перебування Олики в складі Російської імперії Радзивілли втратили чимало земель і статків, тому не підтримували замок належним чином.

Історія родини в Олиці завершилася 1939 роком, коли більшовики конфіскували маєток. У часи радянської влади тут зробили психіатричну лікарню, що ще більше вплинуло на інтер’єр палацу та прилеглої території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів