Поділитись:

В Україні може знову здорожчати електроенергія

Середа, 22 березня 2017, 17:38

У зв'язку з тим, що вугілля у Роттердамі здорожчало, а гривня з грудня знизилася, то НКРЕКП буде розглядати підвищення ціни вугілля у ціні електроенергії (е/е) на 17 %.

Про це у Facebook повідомив колишній член НКРЕКП та експерт в сфері енергетики Андрій Герус.

"Ціна "Роттердам+доставка+перевалка" у тарифах діє на все вугілля, незалежно від того, звідки воно. Навіть якщо воно видобувається у сусідньому селі приватною компанією і зовсім не роттердамської якості", – зазначив він.

Як написав голова НКРЕКП Дмитро Вовк, планують підвищення оптової ринкової ціни е/е з 1, 264грн. до 1, 365грн (+7,2 %).

Тобто замість раніше затвердженого зниження ціни буде підвищення, – пояснив Герус.

"Ну те, що це пафосно анонсоване зниження ціни було фейкове і просто заради піару, було і так зрозуміло, якщо вникнути і зрозуміти, як працює формула Роттердам+. Ефект від цього нового підвищення біля 10 млрд. грн. у рік", – написав він.

Як пояснив експерт, спочатку заплатять непобутові споживачі (малий, середній, великий бізнес, бюджетні установи та організації), збільшиться перехресне субсидіювання. Для населення скажуть, що їх тариф покриває економічно обґрунтований тариф вже не на 50 %, а на 45 % – і з часом це ляже і на населення.

"Є декілька питань до НКРЕКП щодо цього рішення, планую поставити їх завтра на відкритому, публічному та прозорому засіданні НКРЕКП", – зазначив Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів