Поділитись:

В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)

Середа, 10 січня 2024, 16:38
В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)

В Україні набувають чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів – це черговий етап імплементації директиви Єврокомісії, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

Про це інформує Центр громадського здоров'я (ЦГЗ) МОЗ України.

Нові норми набувають чинності з 11 січня. Відтепер виробники мають розміщувати на пачках сигарет оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки та QR-код, який веде на сервіс ЦГЗ щодо надання допомоги з відмови від куріння «Я кидаю курити».

Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), розроблених МОЗ, технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів.

За словами заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, маркування пачок зображеннями медичних попереджень показало свою ефективність у таких прогресивних країнах, як Канада та Австралія та має посилити ефект антитютюнових обмежень та спонукати курців до відмови від куріння.

Зазначають, що сигаретна пачка є важливим джерелом інформування про наслідки куріння – 93% курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% курців задумувались через них про припинення куріння.

«27% населення України старше 18 років – теперішні курці. Медичні попередження на упаковках мотивують кинути курити і зменшують привабливість тютюну для людей без сформованої залежності, особливо серед молоді. А QR-код, який веде на сервіс "Я кидаю курити", збільшить ефективність медичних попереджень і підвищить успішність спроб кинути курити. Людина, яка за день викурює пачку сигарет, побачить попередження про шкоду куріння кожного разу, коли бере пачку, – це щонайменше 20 разів на день і 7000 разів на рік», – запевнила Наталя Гриб, в.о. керівника відділу профілактики неінфекційних захворювань ЦГЗ.

Набори комбінованого медичного попередження були сформовані МОЗ у партнерстві з громадськістю, не повʼязаною з тютюновою індустрією, з бібліотек зображень тих країн, де медичні попередження довели свою ефективність (Австралія, Таїланд, Канада).

Нагадаємо: з 11 липня 2023 року в Україні заборонили рекламу та продаж:

  • тютюнових виробів з ароматичними добавками (це енергетичні добавки, вітаміни, кофеїн, таурин; добавки, які роблять викиди диму кольоровими), які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання тютюну;
  • сигарет та тютюну для самокруток (зокрема, фільтр, папір, капсула яких містить тютюн або нікотин, або смако-ароматичні добавки);
  • рідин з нікотином чи без, які містять смако-ароматичні добавки (зокрема, зі смаком фруктів, ментолу чи кофеїну).

Залишки продукції виробникам дозволили розпродавати ще протягом року.

В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)В Україні по-новому маркуватимуть пачки сигарет (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів