Поділитись:

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так

Середа, 10 січня 2024, 11:48
Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так

Нещодавно Сергій Захарін, розробник і виробник деревопереробного обладнання, розпочав виготовлення модульної конструкції «Капсула життя» власної конструкції, яка призначена врятувати від наслідків ракетних обстрілів. І одну таку капсулу родина в Київські області вже встановила собі. 

Що таке «Капсула життя», від чого вона здатна захистити та які характеристики має — Сергій розповів dev.ua.

Хто розробник

Сергій Захарін наразі живе та працює в Києві. Він досить відомий у своїй сфері розробник і безпосередній виробник деревопереробного обладнання та має патенти на свої вироби, хоч і не отримав вищої освіти. 

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так 

Ідея на поличці

Ще у 2015 році в Сергія з’явилася ідея зробити якесь укриття, де можна буде сховатися від будь-яких зовнішніх чинників. Крім того, за його задумами, конструкція також може слугувати як схованка при землетрусі та як сейфова кімната, якщо потрібно буде на тривалий час поїхати з дому. Але на роздумах тоді все і закінчилося аж до липня цього року, коли Сергій згадав про свою «Капсулу». 

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так 

«Я думав про те, як у сьогоднішніх реаліях людина може вберегти себе під час ракетних обстрілів, не виходячи з власного дому, як цю конструкцію доставити, власне, у квартиру багатоповерхового будинку», — згадує він. 

За досить короткий термін Сергій зібрав таку конструкцію та почав випробування над нею, у яких безпосередню участь брав сам.

Що таке «Капсула життя»

Укриття «Капсула життя» — збірна сталева конструкція, розроблена для встановлення у квартирах багатоповерхівок, приватних будинках, офісних будівлях і приміщеннях, де немає можливості встановити монолітну конструкцію.

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так 

Укриття збирається зі сталевих елементів, які зʼєднуються між собою болтами. Монтується укриття в приміщенні поруч зі стінами та кріпиться до несної.

Технічні характеристики

Поки що є два варіанти укриття: для трьох і шести осіб. Ширина в обох конструкціях майже однакова, місце збільшується завдяки додатковій довжині, яка може бути будь-якою.

Габаритні розміри капсули:

  • довжина 2,1 м;
  • висота 2,1 м;
  • ширина: 1,1 м на 3 особи та 1,4 м на 6 осіб;
  • матеріал — сталь 5 мм;
  • вага 750 кг та 850 кг відповідно;
  • найважча деталь капсули 45 кг.

На один квадратний метр поверхні припадає навантаження у 380 кг (мінімальний поріг навантаження на плити перекриття у багатоповерхівках від 800 кг). «Капсула життя» розрахована витримати 99% уламків та дрібних осколків (до 5 мм) у результаті падіння або розриву будь-яких боєприпасів. «Капсула життя» не розрахована на пряме влучання.

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так 

Укриття постачається суто як металева конструкція, а замовник уже за власним розсудом облаштовує її зсередини. Сергій також рекомендує обшити в середині мінеральною ватою та негорючим гіпсокартоном, який у випадку падіння капсули (наприклад при руйнуванні багатоповерхівки), помʼякшить удари для людей.

За розрахунками Сергія, капсула має вогнетривкість до 30 хвилин. Він радить розміщувати в середині вогнегасник, респіратори та кисневі балончики.

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так 

Капсула не пропускає мобільний звʼязок. Але має аварійні люки з трьох сторін, якими можна скористатись, якщо двері виявляться заблокованими.

Ззовні Сергій планує встановити звукову чи світлову сигналізацію на випадок, якщо обвалиться будинок разом із капсулою. Крім того, з кожної сторони капсули є зачепи, за допомогою яких її можна буде підняти краном чи вантажівкою.

Випробування

«Капсулу життя» Сергій тестував двічі. 

Перший раз на конструкцію було скинуто бетонну плиту вагою у 1100 кг із висоти 9,3 м. У момент падіння Сергій знаходився всередині капсули. 

«Що я відчував там, усередині? Та нічого, грюкнуло і все. Піднявся пил стовпом. Не було ніякого страху, бо я був впевнений у міцності своєї розробки», — говорить чоловік.

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так 

Ціль другого випробування було показати, що конструкція на стільки міцна, що у випадку, якщо складеться будинок, а капсула буде на першому поверсі, вона витримає на собі всю вагу уламків, навіть якщо це буде шістнадцятиповерхівка. У результаті цього випробування укриття витримало на собі вагу у 43 тонни. Конструкція просіла лише на 15 міліметрів, а коли плити зняли — вона вирівнялась до свого початкового стану. Відео також доступне на сторінках соцмереж.

Після першого випробування, як розповідає Сергій, трохи заклинило двері, але з певним зусиллям він зміг їх відкрити самотужки.

«Були деякі дрібні нюанси, які проявилися в процесі випробувань, але вони були відразу усунуті, зараз конструкція на 100% міцна та надійна», — говорить Сергій.

Перші замовники

Нещодавно Сергій уже виготовив і встановив одну капсулу на замовлення родини, яка живе у приватному будинку поблизу Боярки. Їхній будинок виготовлений із піноблоків, тобто дуже вразливий до вибухових хвиль та інших ушкоджень. 

Євген, який встановив у себе в будинку укриття, розповів dev.ua, що трохи вагався, коли замовляв капсулу, але наважився, щоб убезпечити себе та родину.

«Я порівнюю цю капсулу з ременем безпеки в машині. Тобто, може, на 100% і не врятує, але точно збільшить шанси на виживання», — говорить він.

Український винахідник продає мініукриття для квартир: що з ними не так 

За словами Євгена, вона точно врятує від завалів конструкцій даху, скла з вікон, дзеркал та уламків меблів.

У середині замовник обшив капсулу магнезитовою плитою, яка завдяки своїм фізико-механічним властивостям та експлуатаційним якостям, таким як міцність, гнучкість, негорючість, вологостійкість, є кращою альтернативою більшості популярних будівельно-оздоблювальних матеріалів. Поверх магнезитова плита вкрита ковроліном, усе це внеможливлює травмування людини в разі зовнішнього впливу на капсулу.

Євген називає укриття «капсулою сну». З його слів, вони з дружиною й сином почали значно краще спати й, відповідно, самопочуття та стосунки також покращились. 

Фінансова частина

Собівартість «Капсули життя», як зазначає Сергій, 53 000 грн. Майже всі витрати — це вартість матеріалу. Капсулу чоловік продає за 70 000 грн. З отриманих коштів він платить податок у 5%. 

«Я працюю над тим, щоби зменшити собівартість конструкції й наразі збираю кошти, щоб придбати необхідне обладнання та збільшити потужність виробництва. Та в мережі однаково говорять, що я мародер і наживаюся на чужому горі. Ніхто не думає про те, що я, навпаки, намагаюсь знайти відносно бюджетне рішення для збереження життів населення нашої країни», — говорить Сергій.

В чому нюанси

У коментарях в соцмережах деякі користувачі вказали суттєві недоліки цієї конструкції, а також додали, що вона може бути надзвичайно небезпечною і для сусідів, і для самих людей, які будуть аходитись в цьому укритті. Так, люди припустили, що в «Капсулі життя» немає хорошої вентиляції, під час пожежі з неї не вибратись, а також панельні будинки просто не розраховані на таке навантаження. 

«Таких 9 штук у панельку, по 1 на поверх, то вона і без зовнішнього втручання завалиться»

«З такою вагою плити перекриття просядуть»

Також  користувачі звернули увагу на те, що випробувань було лише два, та і ті не зовсім об'єктивні.

«А де відео динаміки? Там на фотках навколо треться багато людей. Могли б просто зняти на телефони, як чувак заходить в камеру, на нього скидають бетон, і з камерою типу все ок, і він з неї вийшов цілий, здоровий і навіть без розпилювання болгаркою. Це не проблема взагалі»

«Але чомусь є лише фотки зі стопочкою акуратно викладених плит. Тупо статика, а ударів ніяких. Хоча зроби він таке відео - і у нього не було б відбою від клієнтів. Але відео нема. І не просто так. А це значить, що реальних бойових випробувань капсула не пройшла. Імовірно тому, що вона не просто безкорисна, а ще й потенційно небезпечна для того, хто сидить всередині. Бо під завалами шанс вижити хоч якийсь є. А в цій труні - жодних. Максимум, від чого воно рятує - це уламки скла. Так для цього є набагато простіші та дешевші рішення саме для вікон. І працюватимуть вони на всю квартиру, а не на цю собачу будку, куди ще треба встигнути сховатись, що не завжди можливо».

«У будки основний мінус - перевантаження конструкцій будинку, 90% багатоквартирних не призначені для навантаження майже в тонну на 2 квадратах».

Нагадаємо: зважаючи на щоденні обстріли цивільного населення на території України з боку російської федерації, Луцьке районне управління ДСНС України в Волинській області закликає балансоутримувачів захисних споруд цивільного захисту забезпечити безперешкодний та цілодобовий доступ до укриттів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів