Поділитись:

Атлетичний пояс: коли і кому він потрібен

Вівторок, 09 січня 2024, 12:03
Атлетичний пояс: коли і кому він потрібен

В будь-якому, навіть найскромнішому тренажерному залі, серед екіпірування неодмінно можна побачити важкоатлетичний пояс. Навіщо він потрібен? Всі бачили по телевізору штангістів на змаганнях в таких поясах, тож здається само собою зрозумілим, що такі пояси потрібно одягати для роботи з вагою. Але насправді далеко не в кожній спортивний вправі такий пояс потрібен.

Що дає пояс

Основне призначення атлетичного поясу — підтримувати спину, не давати їй вигинатися під навантаження. Пояс допомагає створити додатковий внутрішньочеревний тиск, що дає можливість витримати навантаження на хребет і взяти більшу вагу. Він виступає у якості корсету для спини.

Спочатку такий пояс використовувався у важкій атлетиці, потім у дещо зміненому вигляді він перейшов у пауерліфтинг, а потім з’явився в фітнес-клубах, де його часто використовують і без особливої потреби, про що детальніше далі.

Різновиди атлетичних поясів

В спортивних інтернет-магазинах продається велика кількість атлетичних поясів (повний асортимент можна подивитися в каталозі https://ek.ua/ua/). Більшість з них можна поділити на дві групи — пояси для важкої атлетики та для пауерліфтингу. Перший вужчий спереду і має ширшу частину позаду. Це пояснюється тим, що, піднімаючи штангу, штангісти глибоко присідають, а якби пояс був широким спереду, він би заважав атлету.

У пауерліфтингу інші вправи, тому й пояс відрізняється — він має однакову ширину по всій довжині. Зазвичай він товстий і дуже міцний. Випускаються також пояси з нейлону, які призначені переважно для змагань з кросфіту.

Атлетичний пояс: коли і кому він потрібен

У яких вправах потрібен пояс

Важкоатлетичний ривок і поштовх у тренажерних залах практично ніхто не виконує, тож для яких вправ потрібен пояс? Станова тяга, присідання, жим штанги стоячи та ще деякі. Але призначений він для тих випадків, коли атлет бере максимальну для себе вагу, з якою може виконати лише 1–2 повторення. Якщо вага така, що спортсмен може спокійно виконати 10 повторень, без поясу можна обійтися.

У будь-якому випадку протягом всього тренування ходити в поясі не варто, між підходами його слід знімати. Крім того, рекомендується чергувати тренування — одне з поясом, наступне без. 

Надрукувати
мітки:
коментарів