Поділитись:

З якими хворобами спини не мобілізують у 2024 році: список

Вівторок, 09 січня 2024, 10:08
З якими хворобами спини не мобілізують у 2024 році: список

Зараз в Україні підпадають під загальну мобілізацію чоловіки 18-60 років, проте чинне законодавство передбачає низку підстав, які визначають чоловіків непридатними або ж обмежено придатними до служби у воєнний час.

Про це інформує obozrevatel.

До підстав, через які не можуть мобілізувати, належать, зокрема, деякі хвороби хребта. У чинному Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних силах вказано перелік хвороб, які є підставою для звільнення громадянина від мобілізації та проходження військової служби. Він наведений у додатку 1 до цього положення.

Так, підставою для звільнення від мобілізації за висновком військово-лікарської комісії мають стати:

  • хвороби хребта (дорсопатії) та їхні наслідки М40-М54;
  • кіфоз та лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта;
  • спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії;
  • травми хребта, спинного мозку, кровоносних судин, нервових сплетінь та периферичних нервів S22, S24, S25, S32;
  • переломи хребта на будь-якому рівні;
  • перелом хребця, дуги хребця, остистого, поперечного відростка, вивих, підвивих хребця, розрив міжхребцевого диска;
  • розрив, здавлення, струс, набряк і крововилив спинного мозку;
  • прогресувальний туберкульоз хребта, кісток і суглобів, що супроводжується розладом функцій, наявністю парезів, паралічів, а також напливних абсцесів та нориць;
  • активний обмежений туберкульоз хребта, кісток і суглобів, сечостатевих органів, іншої позалегеневої локалізації в стадії згасання без напливних абсцесів і нориць;
  • деформувальний спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців понад 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;
  • деформувальний спондильоз та міжхребцевий остеохондроз грудного й поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше трьох місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;
  • фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом.

Не призиватимуть в Україні навіть під час дії правового режиму воєнного стану громадян, що потерпають від важких форм артритів – якщо вони впливають на опорно-рухову систему людини.

Зокрема, йдеться про:

  • важкі форми артритів та артрозів, синдром Фелті, ревматоїдний васкуліт, хворобу Стілла, ревматоїдний бурсит, псоріатичні та ентеропатичні артропатії;
  • ювенільний артрит, подагра, подагра Шегрена, хвороба Бехчета, дифузний еозинофільний фасцит, що спричиняють значні порушення функцій пошкоджених органів.

Не підлягають мобілізації громадяни з важкою формою набутих деформацій і дефектів пальців, стопи, кінцівок, важкою плоскостопістю, фібробластичними порушеннями, що спричиняють тяжкі порушення рухових функцій. Також не призиватимуть громадян з ампутованими кінцівками до певного рівня.

Чинне законодавство передбачає певну градацію у цьому питанні.

Якщо громадянин потерпає від значних порушень хребта та важких форм зазначених у додатку хвороб спини, його визнають повністю непридатним для проходження військової служби з виключенням з військового обліку.

Якщо ж прояви цих хвороб ВЛК оцінить як помірні – особу можуть визнати непридатною до військової служби у мирний час та обмежено придатною під час війни. У будь-якому разі в кожному випадку рішення буде ухвалюватися індивідуально.

Нагадаємо: у січні 2024 року деякі категорії військовозобов’язаних можуть втратити право на отримання броні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів