Поділитись:

Оренда житла в Луцьку: скільки за послуги візьме агентство

Середа, 22 березня 2017, 16:00

Розмір оплати за посередницькі послуги при оренді відрізняється залежно від регіону України.

Domik.ua провів опитування серед ріелторів з різних міст України про розмір комісії, яку оплачують орендарі.

Розмір ставок в різних містах України

При оренді квартир в обласних центрах України комісія оплачується по-різному, але у всіх випадках вона прив'язана до суми орендної плати за місяць. Вартість оренди прописана в договорі про передачу житлової нерухомості квартиранта.

При оренді квартир в Кропивницькому, Львові, Тернополі та Чернівцях брокери оцінюють свої послуги в розмірі 100 % від розміру щомісячної орендної плати.

Комісію в розмірі 50 % від суми місячної орендної плати встановлюють ріелтори в таких містах, як Дніпро, Вінниця, Черкаси, Житомир, Запоріжжя, Київ, Одеса, Рівне, Суми, Харків, Чернігів, Ужгород, Івано-Франківськ, Миколаїв, Полтава, Херсон .

Окремо можна виділити Хмельницький, в якому за агентські послуги береться 70 % від місячної плати за орендоване житло. Брокери в Луцьку не встановлюють чіткої ставки за свої послуги. Розмір оплати обговорюється індивідуально. Комісія агенту з оренди нерухомості сплачується одноразово.

Хто оплачує комісійні

Оплачувати послуги агента з оренди нерухомості може і власник житла, і орендар. Все залежить від індивідуальних домовленостей сторін.

У Вінниці, як повідомляє ріелтор АН "Freedom" Євген Грабчук, в 95 % випадків комісійну винагороду оплачується квартиронаймачем, але можлива усна домовленість між власником орендованої нерухомості та орендарем щодо розділення комісії.

Та ж ситуація спостерігається в Чернігові. За інформацією ріелтора АН "Моя опора" Михайла Григор'єва, при здачі квартири в найм переважно гонорар ріелтору платить орендар, але так відбувається не завжди.

"У процентному співвідношенні у 80 % випадків комісія ріелтора оплачується орендарем, і всього в 20 % – власником житла", – аналізує Михайло Григор'єв.

У всіх інших містах обласного значення, як повідомляють ріелтори, комісія в повному розмірі оплачується орендарем житлової нерухомості. Квартирант має сплатити всю роботу ріелтора в таких містах: Дніпро, Луцьк, Черкаси, Житомир, Запоріжжя, Кропивницький, Львів, Одеса, Рівне, Суми, Харків, Хмельницький, Чернігів, Ужгород, Івано-Франківськ, Миколаїв, Полтава, Тернопіль, Херсон, Чернівці та Київ.

Клієнти, які мають намір заощадити і не оплачувати послуги агента з оренди нерухомості, самостійно шукають пропозиції оренди на ринку нерухомості.

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 березня 2024
13 березня 2024
13:05
07 березня 2024
06 березня 2024
12:00
27 лютого 2024
07 лютого 2024
06 лютого 2024
30 січня 2024