Поділитись:

Чому Зеленський особисто не представив законопроєкт про мобілізацію

Субота, 30 грудня 2023, 16:42
Чому Зеленський особисто не представив законопроєкт про мобілізацію

Керівництво Верховної Ради не вважає, що президент зобов'язаний представляти такі законопроєкти. 

У партії «Слуга народу» не вважають, що президент Володимир Зеленський обовʼязково мав представляти законопроєкт про мобілізацію.

Як інформує Радіо Свобода, про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко,– пише ТСН.  

На питання, чому такий важливий законопроєкт не представив сам президент як верховний головнокомандувач, Корнієнко відповів: «А чому це має представляти президент? Президент може вибирати, що йому представляти, що йому не представляти, по-перше. По-друге, у нас по закону, здається, про регламенти, я не пам'ятаю, обов'язково тільки президент вносить дуже невелику кількість законопроєктів. Тобто він обов'язково вносить ратифікації і укази на затвердження».

Журналістка зазначила, що в країні йде війна, а Зеленський є верховним головнокомандувачем, тому він мав би вносити подібний законопроєкт та комунікувати щодо нього.

«Дивіться, це позиція, я її читав у фейсбуці однієї політичної сили», – заявив Корнієнко.

Журналістка зазначила, що це позиція багатьох людей в Україні.

«Ні, я не впевнений, що багатьох… Ну, багатьох чи ні, це може сказати якесь опитування. Репрезентативно. Я бачив, що це більш політична позиція. Я думаю, що законопроєкт вніс уряд, тому що це продукт військових, Міноборони разом і це – уряд. Міноборони – це частина уряду», – сказав Корнієнко.

Він зазначив, що президент Володимир Зеленський висловився, як він до цього ставиться, в той же день чітко дав зрозуміти, що він за те, щоб цей законопроєкт був гарно пропрацьований в комітеті, допрацьований з тим, щоб дискусії були результативно проведені.

«Але якщо військовим це треба, то це звичайно для обороноздатності в цей момент нам всім має бути треба. Але я думаю, це не треба пояснювати навіть. Це очевидно», – сказав Корнієнко.

Своєю чергою журналістка зазначила, що є така думка, такі припущення, що Володимир Зеленський спеціально не вийшов представити цей законопроєкт, тому що це дуже непопулярний законопроєкт, хоч і дуже потрібний. Але якби він вийшов, то це б дуже сильно вдарило по його політичних рейтингах. І тому він утримався і на авансцену, так би мовити, вийшов Валерій Залужний. Чи це правда?

«Ми за два роки багато чули різного про рейтинг президента. А потім опитування показують, що він все одно має 70% довіри. Я думаю, що тут одна з відповідей на ваше питання, що президент може не боятися непопулярних речей. Він, до речі, на пресконференції сказав достатньо непопулярних речей, як на мене. І я думаю, що під час війни верховний головнокомандувач і головний дипломат країни мають робити те, що робить президент 100%. Все робить для перемоги і в військовій частині, і в міжнародній, дипломатичній. Тут важко дорікнути. Ці обсяги допомоги і ті рішення, які є», – відповів Корнієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів