Поділитись:

Чому може згоріти відеокарта та як обрати нову

Середа, 27 грудня 2023, 15:23
Чому може згоріти відеокарта та як обрати нову

Комп’ютер складається з великої кількості модулів. В один момент може статись так, що якийсь елемент виходить з ладу та його потрібно замінити новим. Стаціонарний комп’ютер зручний тим, що у ньому можна замінювати компоненти відповідно до власних потреб, коли вони зламались або потрібно збільшити продуктивність пристрою. Одним з найважливіших складових системи є відеокарта для ПК, яка потрібна для обробки та виведення зображення на екран.

Види відеокарт

Вона може бути:

  • дискретна;
  • інтегрована.

Перший тип відеокарти підключається до материнської плати та функціонує окремо. Вона must have для тих, хто працює зі складною графікою та грає у відеоігри. Інтегрована відеокарта розпаяна безпосередньо на материнській платі ноутбука або вбудована у процесор ПК. Це оптимальний варіант для офісної роботи з документами та домашнього використання. Проте, якщо виходить з ладу інтегрована відеокарта у процесорі, її можна замінити дискретною. Навіть найдешевший варіант з тих, що пропонуються на ринку, повною мірою може замінити будь-яку інтегровану графіку.

Чому відеокарта може зламатися

Відеоадаптер може ламатись з різних причин. До найбільш ймовірних відносяться наступні:

  1. Нестабільна напруга мережі. Внаслідок перепадів страждає блок живлення комп’ютера, проте він не зламається, бо у ньому передбачені стабілізатори. Але, якщо перепади напруги відбуваються саме через блок живлення, то постраждають інші компоненти до яких і відноситься відеоадаптер.
  2. Перегрів. Це найбільш розповсюджена причина. Перегрів відбувається тоді, коли власник комп’ютера занадто довго не приділяв увагу чистці радіатора та кулера відеочипа. Щоб цього не сталося, потрібно чистити комп’ютер від пилу та проводити профілактику не рідше, ніж раз на пів року-рік.
  3. Неправильна та необережна чистка пристрою. У цьому випадку може статись перебій статичної напруги, що й призводить до перегорання будь-якого елементу системи.

На проблему з відеокартою можуть вказувати різноманітні симптоми: поява квадратів та кольорових смужок на моніторі, не виводиться зображення при увімкненому ПК, відсутність відображення відеоадаптера у різних додатках та інші.

Як обрати новий відеоадаптер

Якщо неприємність все ж сталась та потрібна нова відеокарта для ПК, варто врахувати декілька важливих критеріїв:

  • покоління відеочипа;
  • сумісність з процесором та материнською платою;
  • тип та обсяг пам’яті;
  • система охолодження;
  • слоти та інше.

Зараз у продажу є безліч моделей від різноманітних виробників за доступною ціною. Потрібно тільки знати необхідні параметри та можна запросто обрати найкращий варіант.

Надрукувати
мітки:
коментарів