Поділитись:

Прем'єр-ліга Англії: українські гравці в АПЛ

Середа, 27 грудня 2023, 13:38
Прем'єр-ліга Англії: українські гравці в АПЛ

АПЛ викликає в українських уболівальників великий інтерес: хтось давно вболіває за англійські команди, а хтось став підтримувати той чи інший клуб, коли за нього стали грати наші футболісти. За всю історію Прем'єр-ліга Англії прийняла до себе десять українських гравців, і серед них були такі гранди вітчизняного футболу, як Сергій Ребров, Андрій Шевченко, Андрій Воронін.

Наразі в англійському чемпіонаті виступають п'ять українців:

  • Олександр Зінченко розпочав свою кар'єру в Англії 7 років тому, коли підписав контракт із «Манчестер Сіті». За команду він зіграв 128 ігор та забив 2 голи. Наразі українець виступає за лондонський «Арсенал». Минулого сезону Олександр провів 33 поєдинки за «канонірів» та забив 1 гол.

  • Вихованець харківського «Металіста» Михайло Мудрик, який встиг пограти за «Шахтар», на початку 2023 року підписав контракт із «Челсі». Угода стала найдорожчою не лише в історії українського футболу (70 млн євро без урахування бонусів), а й в історії зимових трансферів АПЛ. В сезоні 22/23 українець провів 26 матчів за команду, в яких забив 2 голи.

  • Колишній гравець «Динамо» Віталій Миколенко у 2022 році перейшов до Прем'єр-ліги Англії, де виступає за «Евертона». В активі гравця вже понад 60 матчів за команду та 1 забитий м'яч.

  • Вихованець київського «Динамо» Ілля Забарний у зимове трансферне вікно уклав 5-річний контракт із «Борнмутом». Це ще один рекордсмен у плані угод: сума трансферу стала рекордною для столичного клубу (27 млн євро).

  • Єгор Ярмолюк виступає за Брентфорд з 2022 року. Він розпочав із другої команди, після чого у листопаді минулого року дебютував уже в основному складі. На жаль, тоді більшу частину сезону українець пропустив через травму, що не завадило йому цього літа потрапити в основу та підписати новий 5-річний контракт із «бджолами».

До речі, українські футболісти лідирують за кількістю легіонерів із пострадянського простору у складі АПЛ.

Турнірна таблиця АПЛ: як розгортається боротьба за чемпіонство

Перед початком сезону основні ставки експерти робили на «Манчестер Сіті». Та 16 турів потому турнірна таблиця АПЛ свідчить про те, що втрата Ґюндоґана та травма Де Брюйне не пройшли непоміченими для «містян». Наразі команда займає лише 4 місце, але не вибуває з боротьби, бо клуби йдуть дуже щільно один до одного.

Основне протистояння зараз точиться між «Ліверпулем», «Арсеналом», «Астон Віллою» та «МС». Дещо відстають «Тоттенгем» та «Манчестер Юнайтед». Але до кінця сезону ще вдосталь часу, тому позиції в турнірній таблиці АПЛ можуть неодноразово змінитися.

Автор ua-football: Олександр Риженко, Twitter - @Theryzhenko

Надрукувати
мітки:
коментарів