Поділитись:

Путін тихо сигналізує, що готовий до припинення вогню в Україні, – NYT

Субота, 23 грудня 2023, 20:31
Путін тихо сигналізує, що готовий до припинення вогню в Україні, – NYT

Попри публічну браваду, Кремль продемонстрував свою зацікавленість у досягненні угоди щодо припинення війни. Через залаштункові канали дипломатії президент РФ Володимир Путін сигналізує про те, що готовий укласти угоду. 

Про це пише The New York Times з посиланням на двох колишніх російських високопосадовців, близьких до Кремля, американських чиновників та міжнародних офіційних осіб, які отримали повідомлення від представників Путіна, – розповідає Суспільне. 

Зазначається, що підбадьорений невдалим контрнаступом України та слабкою підтримкою Заходу, пан Путін каже, що військові цілі Росії не змінилися. Звертаючись до своїх генералів, він похвалився тим, що Україна настільки в облозі, що російські війська вторгнення роблять «те, що ми хочемо».

За словами джерел газети, ще з вересня Путін надсилав сигнали через посередників про те, що він відкритий для припинення вогню, яке призведе до заморожування бойових дій уздовж поточної лінії фронту, що далеко не відповідає його амбіціям домінувати в Україні.

Насправді, за словами американських чиновників, Путін намагався прозондувати можливість для укладання угоди про припинення вогню роком раніше, восени 2022 року. Цей тихий виступ, про який раніше не повідомлялося, стався після того, як Україна розбила російську армію на північному сході країни. Путін зазначив, що задоволений захопленою Росією територією і готовий до перемир'я, сказали чиновники.

NYT зазначає, що десятки інтерв’ю з росіянами, які давно його знають, і з міжнародними офіційними особами, які добре розуміються на внутрішній роботі Кремля, показують, що лідер маневрує, щоб зменшити ризики та зберегти свої можливості відкритими у війні, яка триває довше, ніж він очікував.

«Вони кажуть: «Ми готові до переговорів про припинення вогню. Вони хочуть залишитися там, де вони є на полі бою», – сказав високопоставлений міжнародний чиновник, який зустрічався з російськими високопосадовцями цієї осені.

Як зазначає газета, немає жодних доказів того, що лідери України, які пообіцяли повернути всю свою територію, приймуть таку угоду.

Деякі американські чиновники кажуть, що це може бути спробою Кремля ввести світ в оману і не відображає справжнього бажання Путіна піти на компроміс, а колишні російські чиновники додають, що Путін цілком може змінити свою думку, якщо армія РФ набере обертів, пише NYT.

Хоча він одержимий діями Росії на полі бою та тим, що він вважає своєю історичною місією повернути «споконвічні російські землі», він дуже хоче, щоб більшість росіян продовжували жити нормальним життям. Готуючи Росію до багаторічної війни, він тихо намагається дати зрозуміти, що готовий її закінчити, йдеться у матеріалі.

Співрозмовники NYT кажуть, що російський президент бачить сприятливий момент для угоди за збігом факторів: бойові дії зайшли в глухий кут, невдалий контрнаступ України, уповільнення підтримки з Заходу, і війна в Ізраїлі, яка відвертає увагу від України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 листопада 2023
29 вересня 2023
17 липня 2023
29 червня 2023
28 травня 2023
20 квітня 2023
27 березня 2023
26 березня 2023
19 січня 2023