Поділитись:

Яким буде курс долара в Україні у січні 2024 року: новий прогноз

Неділя, 24 грудня 2023, 06:22
Яким буде курс долара в Україні у січні 2024 року: новий прогноз

Курсова ситуація на валютному ринку в січні буде досить прогнозованою: за частих, але вкрай незначних коливань, курсові межі допустимих валютних змін не зміняться. 

Як розповів УНІАН начальник департаменту казначейства «Глобус Банку» Тарас Лєсовий, початок року не принесе якихось суттєвих змін на валютний ринок, адже впроваджена регулятором стратегія «керованої гнучкості» разом з вектором на зниження різниці між курсами безготівкового та готівкового ринків, за всіма ознаками, триватиме і надалі.

«Власне з певними припущеннями можна очікувати, що в зазвичай досить інертному для валютних змін січні, НБУ збереже тактику «валютних дотиків» через інтервенції на міжбанку для збереження балансу між попитом і пропозицією. А з огляду на великий запас міцності (міжнародні резерви країни складають близько 39 млрд дол.) зараз відсутні побоювання щодо появи неконтрольованих процесів на ринку, пов’язаних, наприклад, з певною аритмічністю отримання країною міжнародної фінансової підтримки», – сказав Лєсовий.

Експерт зауважив, що стратегія НБУ є досить ефективною, адже протягом грудня курсові показники між безготівковим і готівковим ринками знизилися до похибки – 0,3-0,4 грн. А зняття валютних обмежень на готівковому ринку фактично сприяє створенню єдиного готівкового курсу з конкуренцією між фінансовими установами за клієнтів.

Ще одним важливим фактором, що так чи інакше впливатиме на валютний ринок, банкір назвав шлях до розблокування західних кордонів країни. За його словами, експортний виторг - це вагома складова валютних надходжень. Саме тому логічним наслідком проблеми стане її усунення (за оптимістичного сценарію можна розраховувати, що саме в січні фури знову поїдуть).

«Щодо обсягів макрофінансової підтримки, то зауважу, що очікувані/бажані обсяги в 41 млрд доларів, скоріше за все, надходитимуть не так системно, як це було у 2022 та 2023 роках. Звісно, що непевність останніх 2 місяців у міжнародних фінансах може подразнювати свідомість, почасти викликати «переляк» на ринку. Однак, повторюся, Україна має достатній обсяг валютних резервів, яких може вистачити на досить тривалий час», – сказав Лєсовий.

Він додав, що міжнародна фінансова допомога - це не лише кошти США, а й інших країн «Великої сімки», ЄС, МВФ, зрештою, є ще кредитний механізм отримання необхідного обсягу фінансування.

«Таким чином, можна очікувати, що січень на валютному ринку буде досить інертним, а курсова ситуація може стати досить прогнозованою: за частих, але вкрай незначних коливань, курсові межі допустимих валютних змін не зміняться. При цьому поточні курсові зміни не перевищуватимуть 0,2 грн, а різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку навряд чи перевищить 0,2 грн», – резюмував Лєсовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів