Поділитись:

Скіфи носили стріли у сумках, виготовлених з людської шкіри, – дослідження

Четвер, 21 грудня 2023, 04:26
Скіфи носили стріли у сумках, виготовлених з людської шкіри, – дослідження

Вчені встановили, що скіфські воїни носили свої стріли в сагайдаках, зроблених зі шкіри переможених ворогів.

Про це повідомляє Arkeonews із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі PLOS One. Про це пише УП.Життя.

Скіфи – східноіранський кочовий народ, який у VI-III століттях до нашої ери жив на території сучасної України. Дослідники називають їх вправними воїнами. 

Давньогрецький історик Геродот писав, що скіфи перетворювали черепи своїх жертв на чаші для пиття. Також вони нібито пили кров своїх ворогів, а замість рушників для рук використовували їхні скальпи – зняті з голови шкіру з волоссям. Однак досі жодних наукових підтверджень цьому не було. 

Група археологів з України, Данії, Великої Британії та Італії дослідила 45 зразків шкіри, зібраних у 14 різних скіфських пам'ятках на півдні України.

За допомогою білкового аналізу вчені визначили походження майже всіх екземплярів, окрім двох, які, ймовірно, були виготовлені зі шкіри коня, великої рогатої худоби, кози або вівці. 

Ще двоє з проаналізованих зразків належали людям. Однак скіфи використали їх лише у верхніх частинах сагайдаків.

Ця знахідка може містити цінну інформацію про культурні практики цього племені. За однією з теорій, використання людської шкіри могло бути пов'язане з релігійними віруваннями або ритуалами, зокрема, вшануванням пам’яті померлих.

Також вчені припускають, що створення виробів зі шкіри переможених для скіфів могло бути способом продемонструвати свою владу і залякати опонентів, адже вони часто вступали в сутички із сусідніми племенами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
15 лютого 2024
30 січня 2024
29 січня 2024
18 жовтня 2023