Поділитись:

Привласнив бюджетні гроші та напав на журналістку: ексчиновника з Підгайців засудили на 5,5 років

Четвер, 14 грудня 2023, 19:17
Привласнив бюджетні гроші та напав на журналістку: ексчиновника з Підгайців засудили на 5,5 років

Колишнього чиновника Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанесу засудили на п'ять з половиною років і зобов’язали відшкодувати в бюджет громади понад пів мільйона гривень.

Про це пише Сила правди.

Волинський апеляційний суд підтвердив винуватість колишнього проєктного менеджера Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанеси у привласненні бюджетних грошей та нападі на журналістку Людмилу Яворську. Чоловіка, який поєднував посаду в органі місцевого самоврядування з підприємницькою діяльністю, засудили до п’яти з половиною років позбавлення волі і зобов’язали відшкодувати в бюджет Підгайцівської громади понад пів мільйона гривень.

Відповідну ухвалу друга судова інстанція винесла 14 грудня 2023 року. Судді апеляції не лише підтвердили вирок Луцького міськрайонного суду, який винесли 19-го квітня.

У 2021-ому Георгій Штефанеса обіймав посаду проєктного менеджера сільради, зокрема, керував ремонтами доріг. Як з’ясували журналісти, він організував схему: пропонував майстрам з ремонту, а також своїм друзям і родичам оформлятися підприємцями і за 10% прибутку через них проводити кошти на ремонти доріг за суттєво завищеними цінами.

Серед «підприємців», які ремонтували дороги в Підгайцівській громаді, у тому числі – родичі Штефанеси: сини, донька, дружина, невістка. Всього – шість підприємців із прізвищем Штефанеса, які загалом виграли 210 тендерів із ремонту доріг на понад 60 мільйонів гривень.

Щоправда суди розглядали лише два випадки привласнення бюджетних коштів.

Волинська журналістка Людмила Яворська займалась розслідуванням зловживань, що пов’язані з посадовцями Підгайцівської сільської ради. У січні 2021-го вона прийшла до органу місцевого самоврядування, щоб зареєструвати запит на публічну інформацію. В приміщенні Людмила зустрілася з одним із фігурантів свого розслідування. Георгій Штефанеса неадекватно відреагував на представницю преси і почав її штовхати. Відтак Яворська викликала на місце події поліцію.

Георгію Штефанесі інкримінували привласнення, розтрату майна і заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах організованою групою (ч. 3 і 4 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ККУ), а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 ККУ).

Судові засідання тривали півтора року. 19 квітня 2023 року суддя Луцького міськрайонного суду Ярослав Артиш визнав Штефанесу винним та присудив йому п’ять з половиною років в’язниці та заборону обіймати керівні посади строком на три роки. А також його зобов’язали повернути Підгайцівській сільській раді понад пів мільйона гривень збитків.

Колегія суддів Волинського апеляційного суду у складі Віталія Денісова, Олега Клока і Петра Борсука відхилила скаргу підсудного Штефанеси, а апеляцію прокуратури задовольнила частково: термін ув’язнення не збільшила, проте внесла корективи у вирок першої інстанції в частині того, щоб конкретніше вказати, які саме керівні посади заборонено буде займати Георгію Штефанесі протягом трьох років після закінчення терміну ув’язнення.

«За ці майже три роки, які тривала ця справа я постійно зіштовхувалася із зневірою оточуючих, що корупціонера можуть засудити. І після вироку Луцького міськрайонного суду всі дивувалися, що дали 5,5 років. То в мене була така зустрічна емоція: не правильно такому дивуватись. Є дуже багато фактів. Суд розглядав лише два епізоди з дуже величезної маси оборудок, які були в Підгайцівській сільраді, пов’язані з ремонтами, якими займався Штефанеса. Були ці факти. Суд з’ясував, притягнув до відповідальності. Це – норма. Так має бути в нашому правовому суспільстві. І я дуже задоволена, що закон працює», – прокоментувала після судового засідання потерпіла Людмила Яворська.

Ухвала Волинського апеляційного суду набуде чинності найближчими днями, після того, як опублікують повний її текст. Потім її передадуть першій інстанції, себто Луцькому міськрайонному суду. А вже там мають клопотати до пенітенціарної системи, аби силовики виконали вирок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
13 квітня 2024
10:00
12 квітня 2024
11 квітня 2024
15:25
09 квітня 2024
07 квітня 2024