Поділитись:

В Україні посилюється проблема нестачі вчителів

Вівторок, 12 грудня 2023, 06:36
В Україні посилюється проблема нестачі вчителів

Директори українських шкіл вважають, що в Україні є гострою проблема нестачі педагогічних кадрів.

Про це свідчить Національний звіт за результатами дослідження PISA-2022, – пише Освіта.ua.

Водночас, на думку керівників закладів освіти, нестача педагогічних кадрів є більш актуальною проблемою, ніж їх невідповідність або низька їх кваліфікація.

Автори звіту наголошують, що опитування в межах РІSА-2022 відбувалося лише в 18 регіонах нашої країни, тож цей показник є релевантним саме для них.

Окрім того, у звіті підкреслюється той факт, що у тих регіонах, які не було охоплено РІSА, ситуація з браком педагогічних кадрів є набагато складнішою, ураховуючи, що значна частина мешканців цих територій, зокрема й педпрацівників, виїхала в інші регіони або за кордон.

У референтних з Україною країнах, зокрема в Болгарії, Польщі та Грузії, значення індексу браку педагогічних кадрів є нижчими, що свідчить про менш відчутну нестачу педагогічних кадрів у їхній освітніх системах. У Молдові значення цього індексу подібні до значень України.

Порівнюючи результати двох циклів дослідження в Україні, можна побачити, що у 2018 році менша кількість учнів навчалась у школах, де спостерігається брак педагогів (таких було 20%).

За оцінками директорів шкіл, у 2022 році учнів, які навчаються у закладах освіти, де брак вчителів шкодить освітньому процесу, стало 30%.

Тому автори звіту зазначають, що в Україні простежується тенденція до посилення проблеми нестачі педагогічних кадрів. 

Водночас під час інтерпретації даних варто розуміти, що цей індекс ґрунтується на суб'єктивній оцінці керівників закладів освіти, а не об'єктивному показнику дефіциту кадрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів