Поділитись:

Офіс генпрокурора встановив компанію, яка виготовляє «шахеди» для атаки України

Субота, 09 грудня 2023, 23:32
Офіс генпрокурора встановив компанію, яка виготовляє «шахеди» для атаки України

Ударні безпілотники типу «Shahed-131\136», якими Росія обстрілює Україну з вересня 2022-го, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company, повідомили в Офісі Генпрокурора з посиланням на експертизи у відповідь на запит Суспільного.

Експерти також ідентифікували, що безпілотники з російським маркуванням «Герань» – це іранські «Shahed». 

«Отримано висновки експертних досліджень, згідно з якими БПЛА з маркуванням «Герань-2» ідентифіковано як БПЛА камікадзе типу «Shahed-136». Інший вилучений зразок під назвою «Герань-1» ідентифіковано як ударний БПЛА камікадзе «Shahed-131». Розробником та виробником вказаних БПЛА є компанія Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) Ісламської Республіки Іран», — йдеться в листі-відповіді.

Водночас в листі немає висновків щодо ударних безпілотників інших типів, ймовірно, «Mohajer-6», «Італмас» та інших.

«Після проведення експертиз можна буде отримати відомості про застосування нових типів безпілотників, у тому числі «Італмас», чи інших. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває», – вказано у листі.

Це перші дані правоохоронних органів, що можуть свідчити про причетність Ірану до виробництва БпЛА. Ще у січні цього року в департаменті протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Суспільному повідомляли, що не можуть визначити країну-походження безпілотників, шляхи постачання, місце виготовлення та інші подробиці, однак це намагатимуться встановити.

На запитання Суспільного щодо закордонних компонентів, які виявляють в дронах, прокуратура зазначила, що надіслала запити до 9 країн аби вставити шляхи постачання комплектуючих деталей. Перелік країн не уточнюється.

«До 9 країн світу направлено запити про міжнародну правову допомогу з метою встановлення шляхів постачання комплектуючих деталей БПЛА подвійного призначення до Ісламської республіки Іран та російської федерації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів