Поділитись:

Який має бути вигляд «нейтральних» спортсменів з країн-агресорів на ОІ-2024 – версія чеського журналу (фото)

Субота, 09 грудня 2023, 17:41
Який має бути вигляд «нейтральних» спортсменів з країн-агресорів на ОІ-2024 – версія чеського журналу (фото)

Чеський журнал Reflex відреагував на рішення Міжнародного олімпійського комітету про допуск учасників з росії та білорусі у статусі «індивідуальних нейтральних спортсменів» до Олімпійських ігор 2024 року, прийнятого вчора. 

Видання представило форму для «нейтральних» спортсменів із країн-агресорів, згенеровану за допомогою нейромережі Midjourney, – пише sportarena.

«Спорт – це політика. У випадку з росією це правильно подвійно. Затятий і дуже поганий хокеїст, путін використовує спортсменів для пропаганди свого терористичного режиму, коли тільки може. Найкращі спортсмени допомагають йому пропагувати та виправдовувати криваву війну у всьому світі. Будь то тенісисти на міжнародних турнірах, хокеїсти НХЛ, фігуристи, важкоатлети, фехтувальники чи футболісти та інші», – йдеться у матеріалі видання.

Міжнародний олімпійський комітет ухвалив рішення дозволити представникам росії та білорусі виступати на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі в статусі нейтральних спортсменів. Вони не повинні відкрито підтримувати війну в Україні чи мати зв’язки зі збройними силами чи поліцією. Однак не зайвим буде нагадати, що сотні українців не можуть поїхати на Олімпійські ігри просто тому, що росіяни вбили їх у власних домівках.

Який має бути вигляд «нейтральних» спортсменів з країн-агресорів на ОІ-2024 – версія чеського журналу (фото)Який має бути вигляд «нейтральних» спортсменів з країн-агресорів на ОІ-2024 – версія чеського журналу (фото)Який має бути вигляд «нейтральних» спортсменів з країн-агресорів на ОІ-2024 – версія чеського журналу (фото) 

За рішенням МОК до спортсменів, допущених до Олімпіади, будуть застосовуватися суворі умови відбору. Так, у повідомленні МОК окремо зазначається, що з 4600 спортсменів зі всього світу, які пройшли кваліфікацію на ОІ-2024, лише 11 є «нейтральними» (8 – з паспортом росії та троє з білорусі). Для порівняння, зараз на Олімпіаду здобули кваліфікацію понад 60 українських спортсменів.

Умови допуску спортсменів із країни-агресора та країни посібника залишаються такими:

  • лише індивідуальні спортсмени з паспортами відповідних держав, жодних команд;
  • не допускаються спортсмени (і обслуговуючий персонал), які «активно підтримують війну»;
  • не допускаються спортсмени (і обслуговуючий персонал), які уклали контракт з російськими чи білоруськими військами чи органами національної безпеки.

Також такі спортсмени, як і решта учасників з цивілізованих країн, зобов’язані відповідати всім антидопінговим нормам.

На час Олімпійських Ігор у Парижі залишаються чинними санкції проти російської та білоруської держав та урядів:

  • жодних прапорів, гімнів та іншої національної символіки в офіційних місцях та на офіційних заходах;
  • ніякої присутності урядовців рф/рб, і навіть державних чиновників.

МОК, ухвалюючи це спірне рішення, керувався, крім іншого, закликом міжнародних федерацій, що пролунав на нещодавньому Олімпійському саміті, не карати спортсменів за дії їхніх урядів. Також згадано резолюцію ООН про олімпійське перемир’я, яка підтримує автономію спорту та політичний нейтралітет МОК.

Раніше, у жовтні, МОК офіційно призупинив діяльність олімпійського комітету росії за порушення Олімпійської хартії. Причиною стало включення до складу останньої олімпійських рад з окупованих територій України. Проте при цьому керівний орган не змінив умов допуску «нейтральних» спортсменів.

У листопаді МОК закликав відмовитися від «Всесвітніх Ігор Дружби», які росія запланувала на вересень 2024 року. Крім того, МОК не змінив своїх рекомендацій щодо участі «індивідуальних нейтральних спортсменів» у змаганнях за дотримання «суворих умов».

При цьому раніше президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах говорив про бажання МОК повернути спортсменів із росії та білорусі до міжнародних змагань «заради об’єднання всього світу на Олімпійських іграх». Німець назвав позицію України, яка виступала проти допуску всіх атлетів із країн-агресорів, «неконструктивною».

Ще у березні Виконком МОК рекомендував повернути російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань у нейтральному статусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів