Поділитись:

Збитків мільйони гривень: на Волині викрили незаконні вирубки деревини (фото)

Четвер, 07 грудня 2023, 23:19
Збитків мільйони гривень: на Волині викрили незаконні вирубки деревини (фото)

На Волині викрили розкрадання деревини із лісгоспів. За даними слідства, посадові особи двох волинських державних лісогосподарських підприємств за попередньою змовою із власником незаконної пилорами налагодили масштабну схему розкрадання деревини.

Про це повідомили у Волинській обласній прокуратурі.

Зрубану на території лісгоспів деревину без маркувальних бирок або з маркувальними бирками, інформація на яких внесена із істотними порушеннями в частині об'ємів та сортності, звозили на лісопильню, де і переробляли. Аби надати діяльності вигляду законності, якусь частину лісоматеріалів спільники купували офіційно на аукціонах.

Збитків мільйони гривень: на Волині викрили незаконні вирубки деревини (фото) 

У ході обшуку на території комплексу стрічкових пилорам виявили та вилучили понад 1300 колод сосни орієнтовною вартістю 2 млн грн, лісовоз, трактор та причіп, якими і перевозили незаконно зрубану деревину. Також у фігурантів кримінального провадження вилучено мобільні телефони та документацію. Вирішується питання про накладення арешту на вилучене.

Досудове розслідування проводили ТУ ДБР у Львові за оперативного супроводу УСР у Волинській області ДСР Національної поліції України.

Що кажуть в ДБР 

Збитків мільйони гривень: на Волині викрили незаконні вирубки деревини (фото) 

З липня по грудень 2023 року на територіях Маневицького та Колківського лісових господарств незаконно вирубали приблизно декількох тисяч дерев, йдеться на сайті ДБР.

За оперативними даними, місцевий підприємець організував роботу «підпільної» пилорами та без жодних дозволів з власною бригадою вирубував дерева на територіях лісових господарств. При цьому посадовці лісгоспів «заплющували очі» на ці порушення.

Зрубану деревину обробляли на дошки на пилорамі. До схеми був залучений ще один приватний підприємець, який офіційно через аукціони купував невеликі партії деревини і був прикриттям для протиправних оборудок. Потім деревина перепродавалася в Україні та закордоном. За попередніми даними, збитки довкіллю від рубки цих дерев сягають щонайменше 10 млн гривень. 

Вирішується питання про арешт вилученого майна.

Розслідування триває, встановлюється повне коло причетних осіб, канали продажу деревини, призначено низку експертиз. Попередня кваліфікація правопорушення – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 4 ст. 191 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Що кажуть лісівники

«Днями на одній із приватних пилорам відбувалося вилучення деревини в рамках досудового розслідування. Проводили вилучення силами працівників філій Поліського лісового офісу ДП «Ліси України». Із залученням техніки лісівників. Секвестровану деревину доставлено для зберігання на територію лісогосподарської філії», – йдеться на фейсбук-сторінці Поліського лісового офісу

Лісова охорона надала необхідні матеріали, провели усі роботи та заходи.

«Вивчаємо ситуацію щодо причетності до справи службових осіб. За будь-яких умов з боку Поліського лісового офісу було і буде стовідсоткове сприяння слідству. На цей час жодному працівнику не повідомлено про підозру. Про факти виявлення самовільних рубок, крадіжок лісопродукції чи її незаконного зберігання і перевезення ми постійно інформуємо з офіційної сторінки Офісу», – йдеться в повідомленні.

Зазначають, що їх виявляють працівники рейдових груп та лісової охорони. Часто – спільно з поліцією. Або ж лісівники передають готові матеріали у правоохоронні органи. Результати саме таких розслідувань згодом є важливими інформаційними приводами для Волинської обласної прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів